Vad är förarbevis?

Vad menas med förarbevis?

Förarbeviset är ett slags körkort för mopeder som har en maxhastighet på 25 km/h. För att få förarbeviset kan du vända dig till en STR-ansluten trafikskola eller en utbildare som har mopedutbildning.

Vad är skillnaden på förarbevis och körkort?

AM-körkort eller körkort för klass 1 är den ena och ger dig tillstånd att köra mopeder i klass 1. Dessutom ingår ett förarbevis för klass 2. Den andra typen av körkort för moped kallas förarbevis för klass 2. Det förarbeviset ger dig tillstånd att köra mopeder inom klass 2.

Hur tar man förarbevis?

För att få ett förarbevis för moped klass II krävs det att:
  1. Du har fyllt 15 år.
  2. Du har gått en utbildning hos en godkänd utbildare.
  3. Du har gjort ett godkänt kunskapsprov hos en godkänd utbildare.
21 mars 2018

Hur ser ett förarbevis ut?

Bevis om förarbevis är giltigt i ett år och innan dess måste du ha skickat in din ansökningsblankett samt betalat tillverkningsavgiften för att behålla din behörighet. Förarbeviset är ljusgrönt till färgen och innehåller sedan 1 oktober 2009 innehavarens fotografi och namnteckning.

Vad betyder Körkortsbehörighet?

En körkortsbehörighet kan ge dig rätt att köra en rad olika fordon. Om du till exempel tar körkort med B-behörighet får du köra personbil, lätt lastbil, terrängvagn, motorredskap klass 1, tre- och fyrhjulig motorcykel, moped klass 1 och 2, traktor a och b och motorredskap klass 2.

Vilka förarbevis finns?

Traktorkort och förarbevis

Traktorkort behövs om du ska köra traktor a och motorredskap II. Förarbevis behövs för moped klass II, snöskoter och terränghjuling – men det är olika förarbevis.

När behöver man förarbevis för båt?

Det är först när din båt blir längre än 12 meter och bredare än 4 meter som det krävs ett intyg. Kustskepparintyg. För att ta Kustskepparintyget måste man först ta Förarintyg båt, samt genomföra en båtpraktik.

Är mitt förarbevis giltigt?

Bevisen blev ursprungligen ogiltiga 1 januari 2013, men efter ett regeringsbeslut förlängdes giltighetstiden till 1 november 2013. Om du inte bytt ut ditt förarbevis måste du genomgå utbildning och göra ett prov för att få köra igen.

Hur länge håller förarbevis?

Du får också köra terränghjuling om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat första gången före 1 januari 2000. Om du har ett gammalt förarbevis för terrängskoter kan du ansöka om att byta ut det fram till den 1 november 2013. Utbildningen är både teoretiskt och praktisk.

Hur mycket kostar det att ta förarbevis?

Du betalar 150 kr och skickar in blanketten tillsammans med foto på dig själv (måste vara godkänt för id-handlingar) och får sedan ditt förarbevis. Fram till du får ditt förarbevis kan du köra moped med vanlig legitimation dock högst i två månader från och med utfärdat kunskapsprov.

Får man köra 30 moped med indraget körkort?

Man får helt lagligt köra 30moped (klass 2). Förr kunde man även köra EU-mopeder (klass 1) om man även hade förarbevis för det då ett förarbevis inte kunde dras in till skillnad från körkort. Efter ändringen till AM så blev det vanliga körkortsregler även för klass 1.

Vad händer om man kör skoter utan förarbevis?

Om du framför en skoter utan ett sådant förarbevis gör du dig skyldig till olovlig körning (TBL 3 §). Brottet kräver dock uppsåt, men det är oftast du själv som ska utreda vilka fordon du får framföra med det körkort du har. Påföljden blir oftast böter.

Vad betyder bokstäverna på körkortet?

Bokstäverna på punkt nio på ditt körkort talar om vilken behörighet du har. Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten framgår av tabellen nedan. Behörighet AM ger även rätt att köra: Moped klass II.

Får man köra moped direkt efter provet?

Man måste ha fyllt 15 år för att göra provet och när du blir godkänd tillverkas ditt AM-körkort och du får efter några dagar hämta ditt körkort på posten, men du får börja köra moped direkt efter godkänt teoriprov på Trafikverket.

Hur ser ett moppe prov ut?

Så här går provet till:

Provet består av totalt 70 frågor, men du kan som högst få 65 poäng. Det beror på att 5 av frågorna är testfrågor, och de räknas inte in i provresultatet. För att provet ska bli godkänt måste du svara rätt på 52 frågor. Provtiden är 50 minuter.

Förarbevis snöskoter

Förarintyg – Bestämma kursen

Förarbevis snöskoter www.snoskoter.net

Lämna en kommentar