Vad är förhud?

Förhuden sitter över ollonet för att skydda det. Förhuden ska gå att dra tillbaka över ollonet men det kan vara svårt om den är trång, framför allt när du har stånd. Det är vanligt att förhuden är trång på barn och unga men ofta vidgas den av sig själv under puberteten eller av att du onanerar.

Var är förhud?

Den rörliga huden som ligger över penisens yttersta del, ollonet, kallas för förhud. Du kan få problem med förhuden av olika anledningar. Den kan bli svullen och röd samtidigt som det kliar och svider. Du kan även få torr hud och hudutslag på din förhud.

Vilken funktion har förhud?

Förhuden. Förhuden skyddar ollonet. Talg från talgkörtlar på förhuden håller huden på ollonet mjukt. Talgen skyddar också mot svamp och bakterieinfektioner.

Måste man dra tillbaka förhuden?

Förhuden kan även vara svår att föra tillbaka om den delvis sitter fast mot ollonet med så kallade sammanväxningar eller synechier. Detta behöver inte innebära att förhuden är trång. Sammanväxningar behöver oftast inte behandlas. Dra alltid tillbaka förhuden helt, och ned över ollonet igen för att inte fastna.

Vad händer om man inte kan dra bak förhuden?

Förhudsförträngning innebär att du har så pass trång förhud att den inte går att dra tillbaka över ollonet. Detta problem kan leda till att det gör ont när du urinerar. Tillståndet kan även orsaka återkommande infektioner under förhuden.

Hur mycket kostar det att bli omskuren?

Följ oss gärna på Instagram för inspiration, resultat & mer om oss
Operationstid Ca 30-60 minuter
Samlag Efter 6 veckor
Risker Ärr/läkningsdefekt, blödning, asymmetri
Konsultation 500 kr
Pris 29 000:-

7 rader till

Hur får man längre förhud?

Förhuden kan också vidgas genom att du till exempel onanerar. Men det ska inte göra ont, då kan det bli små sprickor i förhuden. Sprickorna är inte farliga men om du har många sprickor så kan det bildas ärr. Då blir det ännu svårare att dra tillbaka förhuden.

Vad har sädesledarna för funktion?

Sädesledarna. Sädesledarna förbinder bitestikeln med urinröret och här transporteras, med hjälp av muskler, spermierna inför utlösningen.

Vilken uppgift har mannens könsorgan?

Spermier. I varje testikel finns sädeskanaler, här bildas och växer spermierna för att senare hamna i bitestikeln där de mognar och lagras, allt detta tar 72–75 dygn. Friska testiklar producerar upp till 160 miljoner spermier per dygn – drygt 1 800 per sekund! Produktionen av spermier är relaterad till ”efterfrågan”.

Kan man töja ut förhuden?

Om du inte kan dra tillbaka förhuden över ollonet, kan du först själv försöka behandla trångheten genom att försiktigt töja förhuden. Töjning betyder att förhuden masseras och dras tillbaka med fingrarna så lång det går lätt och smärtfritt. Före töjning lönar det sig att smörja ollonet med en bassalva.

Kan förhuden krympa?

Förhuden kan inte börja krympa av sig själv. Men det finns hudsjukdomar som kan göra att det blir så, även om det inte är så vanligt. Då kan huden också bli stram, skör och lite vitfärgad, det kan också svida och klia. Det behandlas med starka kortisonkrämer och de flesta blir helt bra igen.

Hur går det till när man tar bort förhuden?

Det vanligaste ingreppet är att man gör en omskärelse där större delen av förhuden tas bort. Kvarvarande förhud kommer sedan att täcka de bakre delarna av ollonet. De båda förhudsbladen sys med tråd som försvinner av sig själv efter ungefär en vecka. En salva/förband läggs runt penis.

Hur långt ska man kunna dra bak sin förhud?

Vanligen skall man kunna dra tillbaka förhuden helt över ollonet så att man kan tvätta sig ordentligt men det är inte något måste för att kunna genomföra ett samlag.

Fakta om förhuden

Varför kan jag inte dra tillbaka förhuden?

Frågor om förhud

Lämna en kommentar