Vad är fotsvamp?

Vid fotsvamp flagnar eller fjällar huden mellan tårna. Det är vanligt att det kliar och svider. Ibland kan det bli sprickor i huden. Barn under tio år får sällan fotsvamp.

Kan fotsvamp gå över av sig själv?

Du kan enkelt själv behandla och bli av med din fotsvamp men det är viktigt att du börjar behandlingen i tid för att undvika att besvären förvärras. Annons: Obehandlad fotsvamp kan nämligen sprida sig till andra delar av kroppen och du riskerar även att smitta andra i din omgivning om du inte behandlar fotsvampen.

Hur vet man om man har fotsvamp?

Symtom på fotsvamp

att huden fjällar och flagnar. att det kliar. att det bildas sprickor och lös hud, speciellt mellan tårna och under fotsulan. torr hud under fotsulan och sidan av foten.

Hur får man bort fotsvamp hemma?

Så här gör du:
  1. Blanda 2 dl äppelcidervinäger och 5 droppar eterisk tea tree olja i ett fotbad och låt fötterna vara i under ca 20 minuter.
  2. Torka av fötterna ordentligt efteråt och var speciellt noga mellan tårna. …
  3. Upprepa varje kväll tills fotsvampen är borta.

Kan fotsvamp försvinna?

I vissa fall kan fotsvamp försvinna efter en engångsbehandling, men det finns även läkemedel som du får använda i några veckor innan du blir av med svampinfektionen.

Hur lång tid tar det att bli av med fotsvamp?

Du kan själv behandla fotsvamp med receptfria läkemedel som finns på apotek. Vissa svampmedel använder du en enda gång, andra i några veckor. Läkemedlen finns bland annat som kräm, gel och lösning. Gel är uttorkande och kan vara bra om huden är fuktig, medan kräm passar bättre för torr hud.

Vad händer om man inte behandlar skabb?

Du kan behöva göra om behandlingen efter en vecka. Blir du inte blir bra efter det ska du kontakta en läkare. Alla som du haft nära kontakt med eller som du bor tillsammans med ska också behandlas samtidigt. Risken är stor för att de också kan ha fått skabb och kan smitta andra, även om de inte fått några besvär ännu.

Hur ser svamp ut på huden?

huden kan svampinfektioner ge röda utslag, klåda, fjällning eller sårig hud. På fotsulan kan huden bli torr och fjällande. Infekterade slemhinnor i munnen kan bli kraftigt röda, ibland med vita beläggningar. Det kan också svida.

Hur vet man om man har svamp i underlivet?

Symtom på svamp i slidan

De vanligaste tecknen på svamp i slidan är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Ibland får du en vit, grynig flytning från slidan. Men flytningarna kan också vara tunna och ibland förändras inte flytningarna alls. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra.

Vilket är det bästa medlet mot fotsvamp?

Den bästa salvan mot fotsvamp innehåller svampdödande medel som till exempel de aktiva substanserna clotrimazol, ekonazol, hydrokortison och mikonazol. Vissa salvor mot fotsvamp på apoteket innehåller även en mild kortison som lindrar vid klåda, något som är vanligt vid svamp.

Hur blir man av med kronisk fotsvamp?

Kronisk fotsvamp
  1. Förstahandspreparat terbinafin (Lamisil) en tabl dagl i 3 månader.
  2. Fluconazol (Diflucan) och itrakonazol (Sporanox) p.o. kan prövas vid terapiresistens, företrädesvis av hudspecialist.

Apotekets tips om Fotsvamp

Symptom på fotsvamp och huskurer som fungerar

Nagelsvamp, Fotvårdsteamet

Lämna en kommentar