Vad är fredsplikt?

Vad menas med fredsplikt inom arbetsrätten?

Arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer har ett ansvar för fredsplikten genom att de inte får anordna eller medverka vid olovliga stridsåtgärder. En organisation som är bunden av ett kollektivavtal är skyldig att verka för att en medlem i organisationen inte vidtar en olovlig stridsåtgärd.

Varför har man fredsplikt?

Fredsplikten ska utökas på arbetsplatser där det finns kollektivavtal. För att en arbetstagare ska få delta i en stridsåtgärd mot en arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal måste syftet vara att uppnå ett kollektivavtal och arbetstagarorganisationen måste ha förhandlat med arbetsgivaren om sina krav.

Vad står det i lagen om fredsplikt?

Fredsplikt innebär att kollektivavtalsbundna arbetsgivare och arbetstagare (arbetstagarorganisationer) inte får vidta eller delta i strejk, blockad eller andra stridsåtgärder. Fredsplikten gäller så länge kollektivavtalet gäller.

Vad menas med fredsplikt under en avtalsperiod?

När ett kollektivavtal har ingåtts råder fredsplikt under avtalsperioden för arbetet som om- fattas av avtalet. Denna fredsplikt är i regel en förutsättning för att verksamheter ska kunna bedrivas utan att störas av konflikt under avtalsperioder.

Vad är en arbetsdomstol?

Allmänt om Arbetsdomstolen

Arbetsdomstolen (AD) är en specialdomstol med uppgift att pröva arbetsrättsliga tvister. En arbetstvist är en tvist om kollektivavtal eller en annan tvist som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Vad menas med en blockad?

En annan konfliktåtgärd är blockad, vilket innebär att facket blockerar eller förhindrar arbete på ett företag, till exempel genom att stänga av arbetskraft (övertids-, nyanställnings- och inhyrningsblockad), strypa leveranser av varor eller tillämpa fysisk blockad med strejkvakter.

Vilken arbetsgivarorganisation?

Svenskt Näringsliv är Sveriges största arbetsgivarorganisation för privata arbetsgivare. Svenskt Näringsliv har 50 medlemsorganisationer som i sin tur representerar 60 000 medlemsföretag. Organisationen arbetar med opinionsbildning och kunskapsspridning.

Vad gäller för en visstidsanställning?

Avtal om allmän visstidsanställning kan träffas för högst två år under en femårsperiod. Därefter övergår anställningen automatiskt i en tillsvidareanställning, d v s anställningen blir då fast. Det är då de aktuella lön- och anställningsvillkoren som permanentas att gälla tillsvidare.

Vilka lagar påverkar främst arbetsmarknaden?

De svenska arbetsmarknadslagarna
  • Arbetsmiljölagen. Arbetsmiljölagen är en ramlag. …
  • Arbetstidslagen. …
  • Diskrimineringslagen. …
  • Föräldraledighetslagen. …
  • Lagen om anställningsskydd, LAS. …
  • Lag om ledighet för att bedriva näringsverksamhet. …
  • Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen. …
  • Semesterlagen.

Vad som menas med kollektivavtal?

Ett kollektivavtal på arbetsplatsen innebär att du i princip bara behöver komma överens med arbetsgivaren om vad du ska ha i lön när du tackar ja till en anställning. Allting annat, som betald föräldraledighet, semester, tjänstepension, rätt till löneförhöjning och mycket mer är redan klart.

Vilka är de olika parterna på arbetsmarknaden?

Arbetsmarknad är den marknad där arbetsgivare (köpare av arbetskraft) och arbetstagare (säljare av arbetskraft) möts, och där arbetstagaren erbjuder arbetskraft i utbyte mot lön inom ramen för en anställning.

Vilka stridsåtgärder kan arbetsgivarna och arbetstagarna använda?

De vanligaste stridsåtgärderna är arbetsinställelser, dvs. strejk och lockout. Av andra former kan nämnas blockad och bojkott. Såsom är vanligt i demokratiska stater upprätthålls i Sverige en princip om rätt för arbetsmarknadens parter att vidta fackliga stridsåtgärder om inte annat följer av lag eller avtal.

Vad är ett kollektivavtal enligt MBL?

Kollektivavtal. 23 § Med kollektivavtal avses skriftligt avtal mellan arbetsgivarorganisation eller arbetsgivare och arbetstagarorganisation om anställningsvillkor för arbetstagare eller om förhållandet i övrigt mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Vad är skillnaden mellan en strejk och en vild strejk?

En vild strejk eller spontan strejk eller olovlig strejk är den vanligaste formen av strejk, som skiljer sig från övriga strejker genom att den strider mot vid tillfället gällande regelverk kring fackliga stridsåtgärder.

Var stadgas att stridsåtgärder inte får vidtas av parter som är bundna av kollektivavtal Vad kallas detta?

Den lag som i praktiken reglerar rätten till stridsåtgärder i Sverige är Medbestämmandelagen, MBL (SFS 1976:580).

Fredsplikt

Ingen fredsplikt i landets hamnar från och med midnatt – vad händer nu?

Kollektivavtal

Lämna en kommentar