Vad är freesync?

Vad gör FreeSync?

Adaptive Sync, ofta märkt som “FreeSync” av AMD och dess partners, är en funktion som låter en bildskärm pausa sin skärmuppdatering tills en hel animeringsram är redo att laddas. Detta händer flera gånger per sekund, snabbare eller långsammare beroende på hur snabbt din dator och grafikkort kan återge ramen.

Vad menas med G Sync?

AMD och Nvidia

Nvidias variant har fått namnet GSync, en hårdvarubaserad lösning som måste byggas in i bildskärmen i form av en särskild modul för att kunna användas. AMDs Freesync är i sin tur en mjukvarulösning som inte kräver någon särskild hårdvara.

Varför G Sync?

2013 introducerade grafikkortstillverkaren Nvidia GSync, en teknik för stabilare bilduppdatering i datorskärmar. GSync är en form av adaptiv synkronisering, vilket innebär att skärmen anpassar bilduppdateringsfrekvensen till antalet bilder per sekund som grafikkortet genererar – även känt som fps.

Måste man ha G Sync?

Fördelen för Gsync är hur de olika teknikerna hanterar spel med högre uppdateringsfrekvens än den maximala frekvens som skärmen stödjer. Gsync låser denna frekvens till densamma som skärmens, detta förhindrar all form av screen tearing. Gsync stödjer även Low Framerate Compensation (LFC).

Hur aktiverar man G Sync?

Om inte, kan du vidta några ytterligare steg för att aktivera funktionen manuellt.
 1. Öppna Nvidias kontrollpanel längst ner till höger i Windows.
 2. Gå till ”Display” och klicka på ”Set up GSYNC”.
 3. Välj ”Enable GSYNC Compatible”.
 4. Välj din bildskärm i ”Enable settings for the selected display model”.

Vad är V Sync?

Vertical sync, ”V-sync” eller ”Vertical synchronization” är en teknik som till exempel datorspel kan använda för att undvika att delar av bilden från föregående bildruta kommer med. Tekniken är främst riktad till äldre skärmar, som CRT-skärmar.

Vilka skärmar har G Sync?

G sync skärm Bildskärmar
 • Samsung S28AG700. 3840×2160 (4K), IPS/PLS. …
 • Huawei MateView GT 34″ Sound Edition. 3440×1440 (UltraWide), VA. …
 • Samsung Odyssey G7 C27G75T. 4,1. …
 • ASUS TUF Gaming VG259QM. 4,7. …
 • ASUS TUF Gaming VG27AQ. 4,7. …
 • Samsung Odyssey Neo G9 S49AG950. 5120×1440 (UltraWide), VA. …
 • ASUS TUF Gaming VG279QR. 5,0. …
 • LG UltraGear 32GP850.

Har jag g Sync?

Så här aktiverar du GSync på din dator

Gå till skärm> Ställ in GSYNC. Se till att alternativet ”Aktivera GSYNC” är markerat. Som standard är GSync endast aktiverat för spel som körs i helskärmsläge. Du vill antagligen välja alternativet ”Aktivera GSync för fönster och helskärmsläge” istället.

Vad är FreeSync Premium?

FreeSync Premium tier

FreeSync Premium-nivån används i skärmar med högre prestanda, eftersom funktionen kräver en uppdateringsfrekvens på minst 120 Hz. Med Full HD fungerar FreeSync Premium också med högre upplösning än standard-FreeSync. Dessutom kommer Premium-funktionen med låg bildhastighetskompensation (LFC).

Freesync as Fast As Possible

Freesync EXPLAINED – What is it? How does it Work? What does it do?

Freesync vs no Freesync

Lämna en kommentar