Vad är gin?

Vad är gin gjort av?

Hur tillverkas gin? Gin är en destillerad spritdryck som främst smaksätts med enbär. Själva spriten görs i dag främst på majs, vete, råg eller melass. Alla tillverkare har sina egna sätt att krydda gin.

Är gin farligt?

I dag vet vi att det inte är någon större fara att dricka gin eller kaffe, men trots det skickar våra kroppar signaler till oss om att den inte vill ha denna smak. Det triggar alltså igång några mycket speciella känslor i kroppen när något smakar bittert.

Vad är den vanligaste kryddan i gin?

Vad innehåller gin? Normalt används 6–10 stycken kryddor. En vanlig, klassisk fördelning är 40 procent enbär, 40 procent korianderfrö och 10 procent angelikarot.

Hur gör man eget gin?

Av enbär kan man göra egen gin. Plocka endast de mogna, mörka bären eller köp färdigplockade. Man stöter bären något eller skär djupa jack i dem, lägger dem i en flaska och häller brännvin över så det precis täcker (ca 1-2 veckor). Ha sedan i skuren angelikarot, tillsätt koriander och citronskal plus resten av spriten.

Var kommer gin ifrån?

Gin produceras framförallt i England och används huvudsakligen till drinkar som gin och tonic och Dry Martini. Namnet gin kommer från det nederländska namnet genever, som i sin tur kommer från latinets juniperus som är namnet på ensläktet till vilket enbusken (Juniperus communis) hör.

Har man kinin i?

Tonic består av kolsyrat vatten och några ytterligare smakämnen, däribland kinin. Kinin är det ämne i Gin Tonic som är verksamt mot malaria och myggor. Kinin utvinns ur barken på kinaträd. I inkariket kallades kinaträdets bark (kinin) “Quina-Quina” vilket tros ha betytt “bark av bark” eller möjligtvis “helig bark”.

Är gin nyttigt?

Gin och Tonic som Malariamedicin

I Indien och andra engelska kolonier i sydostasien började man blanda Gin med tonic water, som innehåller kinin, vilket var särskilt effektivt mot malaria och andra febersjukdomar.

Kan man dricka gin rent?

Hur man dricker och blandar gin är helt personligt, det som passar en person passar inte alltid en annan. En del önskar dricka sin gin i ett öppet glas, en så kallad tumbler som ofta har en tjock botten och raka sidor. Därtill kommer det att en del önskar dricka ginen med is eller helt ren.

Vad är gin bra mot?

Då enbär ansågs ha bra läkande effekt, men också dolde finkelsmaken så började man att använda dessa ingredienser. Under mitten av 1600-talet blev gin dokumenterad som läkemedel. Dr. Franciscus Sylvius, en holländsk läkare, hävdade att gin var bra medicin mot både magbesvär, gikt och njurproblem.

Hur förvarar man bäst gin?

Palazzi Medlem. Håller med om att Ginen ska vara riktigt kall. Jag förvarar flaskan i frysen så att den alltid är redo.

Vad är en London Dry Gin?

London Dry Gin

En variant på Distilled Gin. Skillnaden är att du inte får addera kryddor eller aromer efter destillering i en London Dry Gin. Det gör att ginsorten generellt är torr i stilen. Namnet London Dry Gin är ingen ursprungsmärkning, utan ginsorten kan tillverkas överallt.

Var kommer gin och tonic ifrån?

Ursprunget till drinken sägs vara att brittiska soldater i Indien fick idén att ta den mycket beskt smakande malariamedicinen kinin utspädd med sockervatten och gin i syfte att göra intaget mer njutbart. Gin och tonic serveras traditionellt i ett highballglas med isbitar och en skiva citron eller lime.

Finns det kinin i tonic?

Kinin finns också i drycker som tonic.

Vad behövs för att bränna sprit?

Genom att värma upp spriten till 50°C förångas alkoholen och åker ned, under falskbotten, och stannar där. Plastbrännaren ger i en sats, 8 liter mäsk, omkring 2,5-3 liter sprit på 45-50%. Processen tar ca 3 dagar. Den körs med fördel på vintern då hinken ska vara sval på utsidan.

Hur lång tid tar det att göra gin?

Där kan ångan ta åt sig aromater och eteriska oljor ur kryddorna innan den kort därefter kondenseras och blandas med spriten. Gin som tillverkas på detta sätt har en märkbart högre komplexitet. Gin lagras i bland på fat och kallas då Golden likaså lagras en del genever i upp till 20 års tid.

Besöker Hellström Gin | David Kringlund

Så gör Stockholms Bränneri sin gin

En riktigt bra Gin & Tonic en lördagkväll

Lämna en kommentar