Vad är gonorre?

Gonorré är en infektion som kan överföras vid sex. Det är viktigt att du får behandling om du har gonorré så att sjukdomen inte överförs vidare till andra. Gonorré kan också göra det svårt att få barn, risken för det minskar om du får behandling snabbt.

Kan killar få gonorré?

Killar kan få flytningar från urinröret och ont i pungen. Du kan få flytningar från analöppningen om du har haft analsamlag. För att ta reda på om du har klamydia gör du ett klamydiatest. Testet kan du göra på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning eller vårdcentral.

Hur vet man om man har gonorré?

Infektionen behöver inte ge några symtom. Gonorré kan yttra sig som en inflammation i och ge upphov till flytningar från urinröret samt hos kvinnor från slida och livmoderhals. Svalginfektion kan likna vanlig halsinfektion. I ändtarm ger smitta lokal inflammation.

Vad är skillnaden på gonorré och klamydia?

All provtagning för misstänkt gonorré bör därför kombineras med provtagning för klamydia och eventuellt också för mykoplasma genitalium. Gonorré har kortare inkubationstid och är oftast mer purulent än klamydia eller mykoplasma.

Vad orsakar gonorré?

Gonorré överförs genom att slemhinnor kommer i kontakt med varandra när du har sex med någon annan. Sjukdomen överförs också med sperma och slidsekret. Det är vanligast att få gonorré genom vaginalsamlag och analsamlag utan kondom.

Hur långt tillbaka Smittspårar män klamydia?

Klamydia: Man ska smittspåra minst sex månader tillbaka i tiden men studier har visat att det kan löna sig att göra det ända upp till tolv månader tillbaka. Det viktigaste är dock att snabbt hitta kontakten och därmed minska tiden från infektion till diagnos för redan smittade.

Hur länge kan män ha gonorré utan att märka det?

Vanliga symtom vid gonorré

Symtomen vid gonorré varierar. Vanligast är en gulaktig och illaluktande flytning och att det svider rejält när man kissar. Men en del, särskilt kvinnor, saknar symtom och kan därför ha sjukdomen länge innan diagnosen kan ställas. Tiden från smitta tills dess att sjukdomen bryter ut är kort.

Kan gonorré läka ut av sig själv?

Klamydia, gonorré och syfilis orsakas av bakterier. De kan botas med antibiotika. Herpes, HPV, hepatit B och hiv orsakas av virus. Virus kan man inte bota.

Är klamydia och gonorré samma test?

Om du har gonorré

Det ska du också göra om testet visar att du har både klamydia och gonorré. Gonorré behandlas med antibiotika och behandlingen är kostnadsfri. När du har fått behandling för gonorré får du göra ett kontrollprov 14 dagar efter att behandlingen har slutförts.

Hur snabbt känner män av klamydia?

Eventuella besvär brukar visa sig först 1–3 veckor efter smittotillfället, eller flera månader senare. Symptom: De vanligaste symptomen hos kvinnor är sveda när man kissar, flytningar, smärta i nedre delen av magen, ökad känslighet under samlag, blödningar efter samlag och mellanblödningar.

Kan man få gonorré av kyssar?

Hur överförs gonorré? Det är vanligast att få gonorré genom slidsamlag eller analsamlag utan kondom. Du kan också få det av att ha munsex. Du kan också få gonorré om du får sperma eller slidsekret i munnen eller ögonen.

Doktor Mikael: ”Så vet du om du har klamydia” – Nyhetsmorgon (TV4)

HAR DU KLAMYDIA?

Könssjukdomar – del 1

Lämna en kommentar