Vad är hanukkah?

Vad innebär Hanukkah?

Chanukka (även translittererat hanukka) är en åtta dagar lång ljusfest till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 före vår tideräkning, sedan det under maccabéerupproret befriats från de seleukidiska härskarna. Högtiden inleds 25 Kislev vilket vanligen brukar infalla i december.

Vad gör man på Hanukkah?

Under Hanukkah bjuder seden att man äter mat, godis o.s.v. som helst ska vara friterat i olja, just för att återkoppla till oljemiraklet i templet. Det hör också (ofta) till att man leker lekar, spelar spel och ger bort små presenter till familjens yngre medlemmar.

När tänds menoran?

Menoran är en av de viktigaste och äldsta symbolerna i Judendomen, den ses även på Israels nationalvapen. Den består av en nioarmad ljusstake med ett ljus i mitten som kallas tjänaren eller “shamash” och fyra på var sida. Varje kväll när solen gått ner tänder man ett ljus, med hjälp av tjänaren.

Vad heter den åttaarmade ljusstaken?

Varje dag under Chanuka tänds ett ljus i en åttaarmad ljusstake. Den åttonde dagen är alla ljus tända. Det nionde ljuset, som används för att tända de övriga ljusen med, kallas tjänaren. Ljusstaken är ofta omsorgsfullt utformad, men kan också vara mycket enkel, som den vi ser på bilden.

Vad står menoran för?

Menoran symboliserar den brinnande törnbuske, i vilken Herren uppenbarade sig för Moses på berget Horeb (Andra Moseboken, kapitel 3). Den ursprungliga menoran gjordes under Moses ledning för tabernaklet under ökenvandringen enligt en vision han fått. Den gjordes av solitt guld och med många blomdekorationer.

Vad gör man på Ljusfesten?

Ljusfestens höjdpunkt är det cirka 10 minuter långa fyrverkeriet. Förut hade Ljusfesten även en drakbåtstävling där olika företag och föreningar kunde ställa upp och den som paddlade snabbast i mål vann. Även ett ankrace har förekommit där man kastade i badankor och den ankan som kom snabbast i mål vann.

Vad heter chanukka på svenska?

Chanukka (hebreiska: חֲנֻכָּה, tiberianska: Ḥănukāh, vanligtvis stavat חנוכה och uttalat [ˈχanuka] på modern hebreiska) eller hanukka, också känd som ljusets fest eller invigningsfesten, är en judisk högtid.

Vilka firar chanukka?

I slutet av året samlas judar, världen över, med nära och kära för att fira Judendomens största högtid Chanukah.

Vart firas Rosh Hashana?

På lördagen är det morgongudstjänst i synagogorna. Rosh hashana är det judiska nyåret. Rosh hashana firas på första och andra dagen av den judiska månaden tishri, det vill säga i september eller oktober. Den kallas även åminnelsedagen eller shofarblåsningens dag.

Vad har davidsstjärnan för betydelse?

Det är judarnas stora symbol. Under andra världskriget tvingade nazisterna judar att bära en gul Davidsstjärna på sina kläder. Numera finns stjärnan på Israels flagga. Davidsstjärnan symboliserar judisk kultur, historia och stolthet.

Hur tänds menora?

Första dagen tänds ett hjälpljus (shamash) och ett ljus och man tänder först shamash-ljuset och med hjälp av det det första ljuset. För att påminnas om undret som bara blir större tänds ett nytt ljus varje dag tills alla åtta ljusen i ljusstaken lyser upp huset den sista dagen av högtiden.

Varför 7 ljus?

Den svenska adventsljusstaken har en föregångare på 1870-talet i en adventsgran efter tysk förebild på Ersta diakonissanstalt i Stockholm. I adventsgranen tändes sju ljus, ett för varje veckodag, under fyra söndagar. Sju barn gick fram, tände var sitt ljus och läste ett bibelord.

Vad symboliserar den 7 armade ljusstaken?

Den sjuarmade adventsstaken är fullkomlighetens symbol. Det var på den sjunde dagen som Gud fullbordade skapelsen. Triangeln med spetsen uppåt syftar på den treenige Gud som med Ordet och Anden gav liv och ljus åt världen.

Vad innebär en bar bat mitzva?

Bat mitzva, budets dotter, kallas det högtidliga firandet av en judisk flicka som uppnår sin religiösa myndighetsålder, det vill säga vid 12 års ålder. Detta sker ett år tidigare än pojkar (se bar mitzva), på grund av att flickor i allmänhet mognar tidigare än pojkar.

Vad betyder brit mila?

Den judiska livscykeln. Brit mila betyder omskärelsens förbund och går tillbaka till förbundet som Gud slöt med Abraham som det står beskrivet i Första Moseboken. Brit mila av pojkar vid den åttonde levnadsdagen praktiseras av så gott som alla judar i världen.

What Is Hanukkah?

What Is Hanukkah?

What is Hanukkah? – Jewish Religious Festival of Lights Explained

Lämna en kommentar