Vad är herpes?

Infektionen orsakas av herpes simplexvirus. Vid herpes simplexinfektion uppstår blåsor på ett avgränsat hudområde. När man blir smittad vandrar viruset längs hudnerver till en nervknuta där det kan ”vila” under många år. Sedan kan det aktiveras vid stress, solexponering, menstruation, etc.

Är det farligt med herpes?

Symtom på herpes

Efter några dagar läker blåsorna eller såren utan att du får ärr. Första gången du får herpes i underlivet kan du få feber eller ha ont i ljumskarna. Om du mår väldigt dåligt av din herpes ska du söka vård!

Måste man säga att man har herpes?

Du måste följa smittskyddslagen

Du får inte riskera att överföra sjukdomen till andra personer. Vänta helst med att ha sex tills en läkare säger att det är okej. Annars måste du berätta för den eller dem du har sex med att du kanske har sjukdomen.

Hur är det att leva med herpes?

Många som drabbas av herpes i underlivet har så pass lindriga besvär att de inte märker av infektionen. Symptomen uppkommer cirka tre till sju dagar efter smittotillfället. Vissa drabbade lider av återkommande infektioner med rodnad, blåsor och sår som brukar läka ut på 7–10 dygn.

Hur behandlas herpes?

Herpes i underlivet går över av sig själv och det finns ingen behandling som botar sjukdomen. Du kan få virushämmande läkemedel utskrivet av läkare om du har mycket besvär. Det tas i tablettform. Virushämmande läkemedel lindrar symtomen och kortar ner tiden som du har besvär.

Kan man bli av med herpes?

Herpes beror på ett virus som kan ge blåsor och sår i underlivet. Viruset överförs framför allt vid sex. Du kan inte bli av med viruset, men symtomen kan lindras med mediciner.

Hur länge kan man ha herpes utan att veta?

Besvären kan sitta i upp till 2-3 veckor. Vid återkommande genital herpes är symptomen lindrigare och brukar gå över inom 1 vecka. Det är främst HSV-2 som ger återkommande herpesutbrott i underlivet. Herpes smittar mest i samband med symptom, men är man bärare av viruset kan man även smitta när man är besvärsfri.

Har inte berättat om min herpes?

Vissa personer kan ha på hela livet utan att få symtom. Herpes är ofarligt och mycket vanligt. Bra medicin finns om du får besvärliga utbrott med blåsor, sår och smärta. För att få medicinen utskriven kan du kontakta en läkare på en vårdcentral eller en ungdomsmottagning.

Vilka könssjukdomar måste man berätta om?

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen och du måste testa dig om du misstänker att du har någon av dem.

Vissa könssjukdomar ingår i smittskyddslagen
  • gonorré
  • hepatit B.
  • hiv.
  • klamydia.
  • syfilis.
5 juni 2019

Kan herpes smittar när man inte har blåsor?

Herpes smittar framför allt genom pussar och kyssar. Det brukar ta mellan ett par dagar och ett par veckor från att du har blivit smittad tills du får de första symtomen. Det är störst risk att du överför viruset under det första dygnet som du har symtom om du har återkommande perioder med besvär.

Hur lång tid tar det att bli av med herpes?

Symtom och komplikationer

Blåsorna brister snart och slemhinnan blir kraftigt svullen och lättblödande. Tillståndet kan vara mycket smärtsamt men går oftast över inom 2 veckor men det kan ta ännu längre tid innan man är helt återställd.

Vad triggar Herpesutbrott?

Munsår orsakas av herpes simplex virus (HSV), som efter en första infektion ligger vilande i ansiktets nerver. Stark sol, förkylning och stress kan aktivera viruset och utlösa nya utbrott.

Finns det medicin mot herpes?

Valtrex tillhör en grupp läkemedel som kallas antivirala medel. Det verkar genom att döda eller stoppa tillväxten av virus som kallas herpes simplex (HSV), varicella zoster (VZV) och cytomegalovirus (CMV). Det används också för att hjälpa till att förhindra att dessa infektioner kommer tillbaka.

”Hur sprider sig herpes?” Doktor Mikael svarar – Nyhetsmorgon (TV4)

Var femte drabbad av genital herpes – Malou Efter tio (TV4)

Så behandlas munherpes på bästa sätt – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar