Vad är honung?

Vad är honung gjort av?

Honung innehåller cirka 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.

Varför ska man inte äta honung?

På grund av botulismbakterier (Clostridium botulinum) som finns i naturen där bina hämtar sin föda bör barn under 1 år inte äta honung enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Undvik även bipollen och bibröd eftersom de kan innehålla honung. Även mat som smaksatts eller tillagats med honung undviks.

Är det nyttigt att äta honung?

Honung är slemlösande och hostdämpande. Honung är rik på antioxidanter, lindrar inflammationer. Honung hjälper för minskat sockerintag eftersom honung är sötare än socker och har lågt GI. Honung gör huden mjuk och len.

Är Honungsproduktion?

Bin samlar in pollen och nektar från växter och blommor och blåser sedan upp det. Honung är därför produkten av vissa växtkomponenter blandade med enzymer som produceras av bina själva. Varje biodlare respekterar fullt ut sina bins arbete, behandlar dem med omsorg och bevarar deras hälsa.

Hur blir det honung?

För att göra ett gram honung måste ett bi flyga till 50 000 blommor för att skaffa nektar. Det tar ungefär 5 dagar. När binas saliv blandas med nektarn bildas honung. Ett bisamhälle i Sverige ger i genomsnitt 30 kilo honung per år.

Varför är nygjord honung så hård?

Flytande eller fast honung

Nyslungad honung är alltid flytande. Förr eller senare bildas kristaller i honungen och den får fast konsistens. Hög druvsockerhalt påskyndar den här naturliga processen. En tumregel är: Ljusa honungssorter har hög druvsockerhalt och kristalliserar snabbt.

Kan honung vara farligt?

Observera att vi inte kan ge några personliga rekommendationer om dagligt intag av honung. Även om vi äter honung en eller flera gånger om dagen utan problem är det helt individuellt om det är bra eller ej för dig.

Är honung giftigt?

Mängden enzymer minskar när honungen används i matlagning och bakning men det gör den inte giftig. Sen finns det andra saker som försvinner vid uppvärmning till exempel mjölksyrabakterier och smakämnen. Så använder du honungen för sårvård eller av andra medicinska skäl är det bättre att använda den rå.

Hur får man botulism?

Klassisk botulism: Vid klassisk botulism har man förgiftats av något (felaktigt tillrett) livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion (till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv).

Kan man äta honung varje dag?

Det beror helt på vilken honung man pratar om. Honung från en naturlig och varierad flora, exempelvis skogshonung, innehåller generellt mer nyttigheter än honung från odlad och icke-varierad flora, exempelvis rapshonung. Och färsk honung är nyttigare än honung som har stått ett tag, säger Alejandra Vásquez.

Hur vet man om det är äkta honung?

Flera socker- och stärkelsetillsatser kan bara upptäckas med särskilda verktyg i ett lab. Några tecken på att din honung inte är äkta vara är om den skummar, skiktar sig, har klumpar i sig (att honung kristalliserar sig är däremot normalt) eller är väldigt rinnig.

Kan man gå upp i vikt av honung?

Honung och kanel hjälper när du vill ner i vikt.

Bland 1/2 tesked kanel med 1 tesked honung ett glas och häll på vatten. Rör om tills honungen löst sig. Drick en gång om dagen för ökad fettförbränning.

Vad är opastöriserad honung?

Produktionen av vanlig honung är annorlunda och innefattar flera steg innan den tappas på flaska – till exempel pastörisering och filtrering. Pastörisering är en process som förstör jästen som finns i honungen genom att processa den i hög värme.

Vilket land producerar mest honung?

EU är den näst största honungsproducenten efter Kina, men EU är också en nettoimportör av honung. Flera av de länder som producerar mest honung (Rumänien, Spanien, Ungern, Tyskland, Italien, Grekland, Frankrike och Polen) ligger i Sydeuropa där klimatet är gynnsamt för biodling.

Kan man äta honung om man har diabetes?

Honung innehåller glykos och fruktos. Fruktoshalten kan bli upp till 55% beroende på honungens ursprung och ev tillsatser. Större delen är alltså glykos och den påverkar insulinproduktionen medan fruktosen har mindre påverkan. Att honung skulle vara ofarligt för diabetiker är allså en skröna som mycket annat.

Honung – Från blomman till bordet

Värt att veta om honung

Avtäckning, slungning och silning av honung – Biodling

Lämna en kommentar