Vad är hyperpigmentering?

Hyperpigmentering är den term som används för att beskriva områden med ojämn pigmentering i huden. Detta händer när huden får en ökad produktion av melanin, vilket är pigmentet som är anledningen bakom din huds färg. Hyperpigmentering uppträder som mörka fläckar på huden och gör att huden ser ojämn ut.

Vad är Hyperpigmentation?

Kraftig färgning av huden, oftast till följd av ökad melaninpigmentering i överhud och hud (hypermelanos).

Hur får man bort hyperpigmentering?

Laser. Laser är den dyraste men mest effektiva behandlingen för att minska mörka fläckar och pigmentering. En laser använder en fokuserad ljusstråle för att bryta upp och eliminera pigmentpartiklarna i huden. IPL (intensivt pulserat ljus) kan behandla oönskad pigmentering.

Vad är solfläckar på huden?

Lentigo solaris är ofarliga bruna pigmentfläckar på huden. De kallas också solfläckar och ibland åldersfläckar. Pigmentfläckarna orsakas av solens ultravioletta strålning. De bildas oftast på händernas ovansida och i ansiktet.

Hur får jag bort solfläckar?

Beroende på vilken typ av pigmentfläck du har ligger de olika djupt i huden. Det kan därför krävas 1-3 behandlingar innan en klar förbättring av pigmentfläcken syns. Dock kan ytliga fläckar försvinna efter endast en gång. Den bästa behandlingen för pigmentfläckar orsakade av ökad ålder och sol, är IPL-behandling.

Varför får man hyperpigmentering?

Hyperpigmentering orsakas av en ökad melaninproduktion. Melanin är det naturliga pigment som ger huden, håret och ögonen sin färg. Det finns ett antal faktorer som kan orsaka ökad melaninproduktion, men de vanligaste är solexponering, hormonpåverkan, ålder och skador eller inflammation i huden.

Hur blir man av med Melasma?

Dermatologiska behandlingar såsom kemisk peeling och laserterapi kan bidra till att minska melasma. Epidermal melasma är den enklaste varianten att behandla, men på grund av att melaninpigmenten ligger djupare hos dermal och blandad melasma kan dessa varianter vara svårare att behandla.

Hur tar man bort pigmentfläckar hemma?

Små och stora fräkenlika pigmentfläckar på huden sk”åldersfläckar” oftast sitter de som stör i ansiktet och på handryggarna. Dessa går utmärkt att ta bort med en sorts ljusbehandling som kallas IPL intensivt pulserande ljus.

Kan pigmentfläckar försvinna av sig själv?

Då används vanligen begreppen melasma eller kloasma, som avser den karakteristiska symmetriska utbredningen i ansiktet som ofta framträder tydligt efter solexponering. Melasma kan gradvis försvinna av sig själv efter graviditet eller hormonbehandling, men återkommer många gånger så fort huden utsätts för sol igen.

Hur ser hudcancer ut bilder?

En ensam centimeterstor brun fläck. När man tittar närmare är den oregelbundet avgränsad, varierande i färg från brunt till grått. I dermatoskopet ses en kaotisk bild med blandning av olika strukturer och färger. Grå-vita breda stråk och mängder av grå punkter ger stark misstanke på malignt melanom.

Är solfläckar farligt?

Pigmentfläckar på huden som är nya eller som förändras på något sätt kan vara hudcancer. Men det finns också många pigmenterade förändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre man blir. Godartade hudförändringar övergår inte i cancer, men kan förväxlas med hudcancersjukdomar.

Får bruna fläckar på huden?

Pigmentfläckar är ofarliga bruna fläckar som uppstår på huden. De kan även kallas för solfläckar, lentigo solaris, eller åldersfläckar. Pigmentfläckar uppkommer på områden som utsätts för mycket sol, så som i ansiktet och på händerna.

Kan man ta bort pigmentfläckar med laser?

Utstående godartade pigmentförändringar – Ofta missprydande, men helt ofarliga. Kan med fördel behandlas med laser då de är godartade. Lentigo – Enskilda fläckar som går att behandla med blekande krämer för hemmabruk eller på salong.

Hudvård 101 – Hyperpigmenteringar del 1

Hudvård 102 – Hyperpigmenteringar

Hur du blir av med hormonell akne – bli kvitt finnarna snabbt!

Lämna en kommentar