Vad är jetlag?

Jet-lag orsakas av resor över tidszoner vilket innebär att efterföljande arbete eller aktivitet och sömn sker vid ”fel” tid i förhållande till vår bio- logiska klocka. Jet-lag medför störd sömn, ökad trötthet och ökad olycksrisk.

Vad betyder jet-lag?

När man förflyttar sig snabbt över tidszoner kan du drabbas av det som kallas jetlag. Det innebär att kroppens inre klocka inte hänger med och du har svårt att ställa om tidsmässigt. Jetlag leder ofta till att du får svårt att sova då du exempelvis inte är van att sova den tiden det nu är natt.

Hur känns jet-lag?

Huvudvärk, illamående, hjärtklappning och influensaliknande värk i leder och muskler är andra symtom som förekommer vid jetlag. Rent biologiskt påverkas alla människor när den lokala tiden inte stämmer överens med kroppens, men hur mycket man själv märker av det varierar.

Hur göra för att klara jetlag?

Drick mycket vatten. Drick ingen alkohol eller kaffe. Ät enligt de tider dit du ska, även om du inte är hungrig. Försök att undvika sömntabletter, dessa gör ingenting för att hjälpa dig med jetlagen och du kommer bara att känna dig lätt förvirrad när du kommer fram.

Hur länge varar jet-lag?

Hur påverkad du blir av jetlag, och hur länge den håller i sig, skiljer sig så klart från person till person. En vanlig hållpunkt är dock att jetlag normalt sett sitter i en dag per tidszon du färdats. Därför kan det i värsta fall ta ett par veckor för kroppen att helt vänja sig vid en ny dygnsrytm.

Vad menas med social jetlag och hur påverkar det hälsan?

Social jetlag uppkommer när man lägger sig och vaknar vid olika tidpunkter under helger och vardagar. Ny forskning visar att ovanan kan orsaka kronisk trötthet, dåligt humör och dessutom öka risken för hjärtsjukdomar.

När blir melatonin receptfritt?

Melatonin mot jetlag finns nu receptfritt

Läkemedelsverket gav i slutet av oktober 2020 klartecken till att melatonin får säljas receptfritt på apotek som behandling mot jetlag. Den första produkten finns nu tillgänglig på marknaden.

Kan man köpa melatonin på apoteket?

Läkemedelsverket har gett klartecken till att melatonin får säljas receptfritt på apotek som korttidsbehandling mot jetlag. Den första produkten finns nu tillgänglig på marknaden.

Varför tror du att man blir särskilt trött när man flyger i öst västlig riktning?

Jet-lag orsakas av resor över tidszoner vilket innebär att efterföljande arbete eller aktivitet och sömn sker vid ”fel” tid i förhållande till vår bio- logiska klocka. Jet-lag medför störd sömn, ökad trötthet och ökad olycksrisk.

Vad är Jetlag? – Plastikturisterna

Vad gör man i New York och hur tacklar du jetlag!

Så övervinner du jetlag – Vardagspuls (TV4)

Lämna en kommentar