Vad är keloider?

Keloid är en överdriven växt av tät fibrös bindväv i huden, som uppstår efter ett, oftast relativt obetydligt, trauma. Benägenheten för keloidbildning är genetisk och vanligare i vissa familjer och hos färgade.

Hur tar man bort keloider?

Det är inte möjligt att ta bort keloider helt och hållet, t. ex. genom operation, eftersom de i princip växer tillbaka. Efter en behandling är det kosmetiska resultatet endast måttligt.

Vad är Keloida ärr?

Ett keloid ärr är en icke-cancerös typ av förändring som händer i huden efter en skada. Som en del av det normala läkningssvaret producerar fibroblaster nytt kollagenprotein som hjälper till att återuppbygga huden. Hos vissa människor gör fibroblaster för mycket kollagen.

Hur bildas ärrvävnad?

Ärr är en naturlig del av hudens läkningsprocess och bildas när dermis – det djupa och tjocka lagret av huden – är skadad. Ju värre skada, desto värre ärr. Det finns hjälpmedel för att både förebygga och behandla ärr. Ärr bildas genom att kroppen producerar fibrös vävnad som ersätter normal hud.

Vad ska man göra för att inte få ärr?

Närmast såret läggs kompresser med salva eller fuktiga kompresser. Sedan läggs torra kompresser som kan suga upp den vätska som kommer från såret. Såret får sedan läka av sig själv. Läkningen tar längre tid än sår som sys och ärret blir inte lika fint.

Vad är Kryobehandling?

Frysbehandling (kryobehandling) används till exempel mot solskadad hud, vårtor och vissa typer av hudcancer. Till behandlingen används flytande kväve och den utförs av hudläkare. Huden fryses genom sprayning med flytande kväve (N2) på det aktuella hudområdet. Behandlingen utförs med eller utan lokalbedövning.

Kan vita ärr försvinna?

Ett ärr som är under ombildning/mognad har oftast en rodnad jämfört med omgivande hud. Mognadsfasen kan vara allt mellan veckor till år, beroende på en rad olika faktorer men där den främsta faktorn är var på huden ärret sitter. Ett ärr försvinner dock aldrig och kan aldrig helt bli som omgivande, icke-skadad hud.

Varför får man keloid?

En keloid är ett ärr orsakat av överväxt av vävnad vid hudskador så som brännsår, skärsår, insektsbett eller kroppspiercingar. De är ofarliga men kan orsaka kosmetiska bekymmer. När din hud skadas bildas ärrvävnad över såret för att läka och skydda skadan. En keloid uppstår när vävnaden växer överdrivet mycket.

Vilken tejp till ärr?

När operationssåret är läkt, efter 2-3 veckor, kan man tejpa såret med en kirurgtejp (Micropore®) som finns att köpa på apoteket. Du kan duscha med tejpen på och byter vid behov när den lossnar. Om du inte tål kirurgtejp kan du köpa silikontejp (Mepitac®). Tejpen avlastar spänningen i dina ärr och skyddar mot solen.

Hur länge läker ett ärr?

– Under 6–12 månader efter du fått skadan kommer ärret förändras, beroende på sårets djup och storlek. Därför räcker det inte att du gör något i bara några veckor. Håll ärrvävnaden återfuktad med hjälp av krämer eller oljor. Det gynnar hudens elasticitet och bidrar till bättre läkning.

Vad består ärrvävnad av?

Ärr brukar ofta bildas efter djupa sår i huden, men kan också uppstå i till exempel hjärnans vävnad i samband med vissa demenssjukdomar eller på hjärtmuskeln efter en hjärtinfarkt. Ärr i huden är dock vanligast, och består av tjocka hudlager som bildats efter att originalhud förlorats och sitter kvar hela livet.

Kan man ta bort ärrvävnad?

Ärr efter skärskador kan ofta bli betydligt mindre synliga efter behandling med fraktionerad laser. Men det är viktigt att veta att man aldrig kan ta bort ärren helt. Fraktionerad laser är den mest kraftfulla behandlingen av ärr och verkar genom en miljon mikroskopiska laserpunkter djupt ner i huden.

Kan ärrvävnad göra ont?

Smärta från ärr

Den ärrvävnad som bildas där stygnen satt efter en bristning har en annan struktur och är mindre elastisk än den normala omkringliggande vävnaden. Därför kan smärtan ofta kännas som en stramhet och en form av stelhet i vävnaden.

Varför Silikonplåster?

Varför? Silikonprodukter används för att mjuka upp och platta till röda och upphöjda eller förtjockade hypertrofiska ärr (2, 18). Silikonet påverkar ärrets elasticitet, smidighet och rodnad (15).

Kan man få pengar för ärr?

För att få ersättning för ärr krävs att du besökte ett sjukhus eller en vårdcentral då olyckan inträffade. Försäkringsbolaget tittar på ärrvävnaden 1-2 år efter olyckan och bedömer hur pass vanprydande ärret är samt var ärret sitter. Därefter avgör de hur mycket pengar för ärret du har rätt till.

Keloid, Causes, Signs and Symptoms, Diagnosis and Treatment.

WHAT IS A KELOID?

Scar and Keloid Management | Andrew Vardanian, MD | UCLAMDChat

Lämna en kommentar