Vad är kemtvätt?

Kemtvätt, kemisk tvätt, är en rengöring av textilier i annat lösningsmedel än vatten. Istället används organiskt lösningsmedel, vanligen kolväte. I början av 1800-talet användes bensin och terpentin. För hemkemtvätt används bland annat ett lösningsmedel med produktnamnet Varnolen (kristallolja).

Hur utförs kemtvätt?

Man stoppar i kläderna i en maskin som till ytan påminner ganska mycket om en helt vanlig tvättmaskin. Kläderna tvättas sedan i en vätska som numera oftast är koldioxid. Temperaturen överstiger aldrig 30 grader, och efter att kläderna tvättats klart så torkar man dem. Detta sker oftast i samma maskin som tvätten.

Vad är egentligen kemtvätt?

Vad är kemtvätt egentligen och hur fungerar det? På engelska heter kemtvätt “dry cleaning“, d.v.s. torr tvätt, vilket kan upplevas som lite missledande. Visserligen används inget vatten vid kemtvätt, men däremot så används starka rengöringsmedel i flytande form.

Vad händer om man tvättar istället för kemtvätt?

Tack vare innovationer och utveckling inom tvätteknologi och tvättmedel, så är det nu möjligt att använda skonsammare tvättprogram och lägre temperaturer för att tvätta även vissa plagg med tvättrådet ”Endast kemtvätt” i tvättmaskin, utan att förstöra dem.

Varför ska man kemtvätta?

Att ett plagg måste kemtvättas beror i de allra flesta fall på materialet i plagget eller dess konstruktion. Exempelvis kan en kavaj, som består av olika material i foder, eventuell stoppning etcetera, motivera kemtvätt.

Hur tvättar man med perkloretylen?

Dessa plagg lämpar sig inte i vattentvätt. Det kan bero på material, krympning, infärgning eller plaggets form. Vid kemtvätt används Kolväte och Perkloretylen. Perkloretylen löser fett och oljebaserade fläckar medan Kolvätet är skonsamt för paljetter och andra påsydda dekorationer.

Hur mycket kostar en kemtvätt?

Priser kemtvätt
Blus, fr. 125 kr
Jacka, tjock 3/4, fr. 290 kr
Kappa/rock, fr. 290 kr
Kavaj, fr. 150 kr
Kjol, enkel, fr. 140 kr

9 rader till

Hur rent blir kemtvätt?

De förbehandlade kläderna läggs i en enorm tvättmaskin där de både tvättas och torkas. Istället för vatten så används olika organiska lösningsmedel. Medlen är återvinningsbara och filtreras oftast inne på tvätten så de kan återanvändas. Det är alltså inte vatten som används för att kemtvätta kläder, men blöta blir de.

Hur lång tid tar det att få tillbaka kemtvätt?

Själva tvätten tar inte längre tid än om du skulle tvätta själv hemma. Vissa kemtvättar har expresstvätt där du kan lämna på förmiddagen och hämta på eftermiddagen. Normalt så tar det 1-2 dagar att få tillbaka sin tvätt.

Hur mycket kostar det att kemtvätta en matta?

Hos en vanlig kemtvätt varierar priset på mattvätt beroende på mattans material. Hos oss är priset på mattvätt i hemmet lägre än vad de flesta tror. Kostnaden varierar mellan 79kr-139kr/m².

Hur tvätta utan vattentvätt?

Den här typen av kläder ska tvättas i halvfull maskin och behandlas extra skonsamt. En balja med en hand i betyder handtvätt. Den här typen av plagg ska bara tvättas för hand och inte i tvättmaskin. En överkryssad balja betyder ej vattentvätt.

Måste man kemtvätta Kostymbyxor?

Många tror att kemtvätt är det enda rätta vad gäller kostymer. Men har du en ullkostym är det bra om du undviker just kem eftersom det förstör de naturliga fetterna som finns i ullen; det är just fetterna som ger kostymen dess rika ”djup”.

Varför ska man undvika att köpa kläder som ska kemtvättas?

Redan när du köper kläder kan du tänka på att det är bra om de är lättskötta. Det är därför bra att titta redan när du köper dem om de till exempel ska kemtvättas. Kemtvätt är varken bra för din ekonomi eller miljön, dessutom tar det tid. Välj därför hellre kläder som du kan tvätta själv hemma.

Är kemtvätt bra?

En miljövänlig tvättmetod som kommer starkt är ”Wet-Clean”, en vattenbaserad tvätt som används på plagg som tidigare bara gått att kemtvätta. Kemtvätt används på material som inte bör tvättas i vatten, exempelvis läder, mocka, ylle och päls. Vanligen utförs kemtvätt i speciella maskiner som både tvättar och torkar.

Vad är symbolen för kemtvätt?

En överkorsad cirkel anger att plagget inte får kemtvättas. Cirkeln är den allmänna symbolen för kemtvätt. En överkorsad cirkel betyder att materialet eller plagget inte kan kemtvättas. Ett ”A” inuti kemtvättsymbolen betyder att kemtvätt med alla tvättvätskor fungerar.

Kan kemtvätt ta bort alla fläckar?

Vissa fläckar går endast bort vid kemtvätt. Det kan vara mycket svårt att efter vattentvätt få bort en fläck som lätt skulle gå bort i kemtvätten. Att ta bort fläckar är en konst som kräver lång erfarenhet. Det finns inget universal fläckmedel som tar bort alla sorters fläckar.

Så funkar kemtvätt: 360° VR-video tar dig med in i konsumenttvätteriet

Varför du inte ska kemtvätta dina skjortor

Resa genom tvättprocessen

Lämna en kommentar