Vad är klimakteriet?

Vad är första tecknet på klimakteriet?

Svettningar och/eller värmevallningar.

När hormonmängden förändras kan du uppleva att kroppen får problem att reglera temperaturen. Vid en vallning blir du varm över bröstet och upp mot hals, ansikte och ut i armarna, du kan också få svettningar över kroppen. Värmevallningar kan efterföljas av kylvallningar och frossa.

När är man i klimakteriet?

I Sverige är genomsnittsåldern 51 år för sista mensen. Men det är vanligt med en variation mellan 40 och 60 år för sista mens. Rökare får i genomsnitt sin sista mens två år tidigare än de som inte röker. Det finns inget test du kan ta för att se om du är i klimakteriet.

Vad händer när man går in i klimakteriet?

Klimakteriet inträffar oftast vid ca 45-55 års ålder. Då förändras hormonbalansen och kroppen producerar mindre östrogen och progesteron. Många upplever då olika besvär som kan variera från svettningar och vallningar till oro och sömnbesvär.

Hur vet man att klimakteriet är över?

Klimakteriet inträffar för de flesta i 50 årsåldern, men kan variera mellan 40 och 57 års ålder. Det börjar ofta med att menstruationerna blir oregelbundna för att sedan glesa ut och småningom försvinna helt. Ett år efter den sista mensen är klimakteriet över och du är i menopaus eller postmenopaus.

Hur känns en vallning?

Värmevallningar, det innebär att du plötsligt blir mycket varm. Du kan också frysa, det heter då kylvallning. Plötsliga svettningar, ofta i samband med en värmevallning. Snabba ändringar i humöret.

Kan gynekologen se om man är i klimakteriet?

Gynekologen kommer också undersöka dina slemhinnor i underlivet samt dina äggstockar och folliklar/äggreserv för att bedöma om du är i klimakteriet eller inte. Bara i enstaka fall kompletterar man med blodprov för att bekräfta klimakteriet, men oftast behövs det inte.

Hur vet man om man har brist på östrogen?

Har du östrogenbrist så kommer du känna dig torr. Inte bara där nere, utan överlag. Du blir lättare irriterad, får lättare infektioner (även urinvägsinfektion), sprickor och smärtor i underlivet, blir svårare kåt, får mindre mens eller blir av med den helt, och problem med din fertilitet.

Vad händer när östrogenet minskar?

Östrogenbrist är också något som kan kopplas till benhälsa. När du går in i klimakteriet ökar risken att drabbas av benskörhet (osteoporos). Detta är till följd av minskade mängder östrogen i kroppen. Förvisso har det inte påståtts att det skulle hjälpa att tillföra nya hormoner.

Varför går man upp i vikt i klimakteriet?

Klimakteriet gör det svårare för dig att lägga på dig muskler samtidigt som det blir svårare för dig att göra dig av med fett. Muskler förbränner fler kalorier i vila än fett, minskar risken för benskörhet och ger den där ”definitionen” som så många kvinnor efterfrågar.

När slutar Vallningarna?

Många får problem under natten och kan få svårt att sova på grund av svettningar. Det blir vanligare med humörsvängningar. De flesta blir av med besvären inom 5 år, men för några kan de hålla i sig 10–20 år. Slemhinnorna blir tunnare, vilket gör att det kan kännas torrt och skaver i slidan.

Hur länge är man i Förklimakteriet?

Hur länge perioden varar är individuellt, allt från något år upp till tio år. Börjar hos de flesta någon gång mellan 45 och 50 års ålder. Denna period kännetecknas av stora hormonförändringar och förändrade blödningsmönster. Många får under en period mens tätare än vanligt, och sedan glesare än vanligt.

Hur blir man av med bukfetma i klimakteriet?

Bukfetma går att behandla med en lämplig kostsammansättning som leder till viktminskning genom ett minskat energiintag. Mängden fett i levern kan då minska och därigenom reduceras risken för överviktssjukdomar.

Vad är klimakteriet

Så vet du att du kommit i klimakteriet – Nyhetsmorgon (TV4)

Klimakteriet | RFSU informerar om klimakteriet på svenska

Lämna en kommentar