Vad är koma?

Koma betyder medvetslöshet. Medvetslösheten kan vara mer eller mindre djup. Vid ytlig medvetslöshet kan personen ifråga ta in en del intryck även om hen inte kan meddela sig med omvärlden. När jag som läkare står inför en person med sänkt medvetande kan jag inte säkert säga hur djup medvetslösheten är.

Hur hamnar man koma?

En person kan läggas i konstgjord koma med hjälp av narkosmedel eller genom nedkylning till en kroppstemperatur på runt 33 grader. Genom att avsluta behandlingen tas person ur tillståndet och till normalt medvetande igen.

Hur länge har någon legat i koma?

Edwarda O´Bara blev allvarligt sjuk och föll i diabeteskoma som 16-åring. I 42 år låg hon sedan i koma med sin familj ständigt vakande vid hennes sida. Men i onsdags dog hon, som världens längsta komapatient, 58 år gammal. Edwarda O´Bara var en vanlig 16-årig gymnasieelev i Miami.

Vad kan orsaka koma?

Orsaker till koma kan vara syrebrist i hjärnan, skallskada, slaganfall, metabolisk sjukdom, infektioner i centrala nervsystemet, förgiftning, hypotermi, förhöjt intrakraniellt tryck eller andra förhållanden.

Kan man vakna från koma?

Att personer i koma plötsligt vaknar upp ur sin djupa medvetslöshet är också något som förekommer inom populärkulturen, men då och då händer det även i verkligheten.

Hur känns det att hamna i koma?

Svar. Koma betyder medvetslöshet. Medvetslösheten kan vara mer eller mindre djup. Vid ytlig medvetslöshet kan personen ifråga ta in en del intryck även om hen inte kan meddela sig med omvärlden.

Kan man vakna från koma om man är hjärndöd?

När undersökningarna är klara och säkert har visat att personen är hjärndöd fastställer läkaren tidpunkten för döden. En hjärndöd person kan inte tillfriskna, utan är ohjälpligt död.

Vad är det längsta någon legat i koma och vaknat?

Vid bilolyckan för 19 år sedan hamnade Terry Wallis i koma. Nu har han vaknat upp.

Vem har legat längst i koma i Sverige?

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag. Järnvägsarbetaren Jan Grzebski, i dag 65 år, föll i koma när han blev påkörd av ett tåg 1988. Läkarna gav honom inte lång tid att överleva, men hans hustru Gertruda fortsatte att vårda honom ömt. För 19 år sedan föll polacken Jan Grzebski i koma.

Hur kan man bli medvetslös?

En sådan kort medvetslöshet kan till exempel bero på att du har rest dig upp hastigt så att blodtrycket sjunker. Det kallas ortostatiskt blodtrycksfall. Ett blodtrycksfall som gör att du svimmar kan också bero på att du reagerar starkt på något, till exempel att du har mycket ont eller är rädd för att få en spruta.

Kan man överleva hjärndöd?

Kunskapen om de neurobiologiska sambanden är i dag god. Från och med 1960-talet kunde man med respirator och förbättrad intensivvård hålla hjärndöda människor vid liv, och möjligheten till organdonation uppstod.

Vad är det längsta någon har sovit?

Karolina Olsson, alternativt Carolina, ofta kallad Soverskan på Oknö, född 29 oktober 1861, död 5 april 1950 av en hjärnblödning, låg under 32 år, mellan 1876 och 1908, i dvala, vilket är den längsta tid som någon levt i dvala för att sedan vakna upp utan bestående men.

Hur vet man om man är hjärndöd?

Hjärndöd, hjärnstamsdöd, är ett tillstånd med oåterkalleligt utsläckta hjärnfunktioner och det kliniska kriteriet på död i de flesta västländer, tillämpat i Sverige från 1988. Införandet av hjärndöd som definition av en persons död var avgörande för transplantationskirurgin och organdonationer.

Kvinna vaknade efter 27 år i koma – narkosläkaren Claes Gedda förklarar – Malou Efter tio (TV4)

Vad är decimalform och bråkform? (Matematik) – Studi.se

OFATTBARA MÄNNISKOR!!! (Låg i koma i 20 år)

Lämna en kommentar