Vad är körtelfeber?

Körtelfeber orsakas av Epstein-Barr virus, oftare kallat EB-virus eller enbart EBV, som ingår i familjen herpesvirus. Alla herpesvirus tycks kunna leva kvar vilande i kroppen efter primärinfektionen, och senare, kanske efter decennier, reaktiveras och ge upphov till ny sjukdom.

Vad händer när man får körtelfeber?

Det är ovanligt med komplikationer vid körtelfeber. Men när du har körtelfeber ökar risken för att du ska vissa andra sjukdomar. Det kan vara blodbrist, blåmärken i huden och problem med njurarna. En del kan bli så svullna i halsen att de får svårt att andas, men det är mycket ovanligt.

Hur börjar körtelfeber?

Körtelfeber är en virusinfektion som de flesta haft när de var barn, med milda eller inga symtom. Reaktionen hos tonåringar och vuxna är kraftigare med hög feber, ont i halsen och påtaglig trötthet. Sjukdomen kan pågå i flera veckor och tröttheten i ytterligare någon månad.

Hur lång tid tar det att bli av med körtelfeber?

Det är ofta tonåringar som drabbas värst och då brukar symptomen likna halsfluss med hög feber och svullna lymfkörtlar. Körtelfeber brukar läka av sig själv efter någon månad, men du kan känna dig trött under lång tid efteråt.

Hur länge är man smittsam med körtelfeber?

Den vanligaste smittvägen är via saliv (kallas även ”kissing disease”). Virus finns kvar i nasofarynx upp till 18 månader efter tillfrisknande. Mononukleos läker nästan alltid utan men.

Hur vet man att det är körtelfeber?

Även om komplikationer kan ses, är sjukdomen ändå godartad och läker nästan alltid utan men, även om förloppet kan vara ganska långdraget (upp till en månad). Trötthet kan kvarstå i upp till ett år. Det är sällsynt att någon dör av körtelfeber.

Hur länge smittar körtelfeber efter man blivit frisk?

Smittsamheten vid körtelfeber är relativt låg. Tiden mellan smittan och sjukdomen brukar ligga på mellan 4-6 veckor. De akuta symtomen går över på 2-3 veckor, sedan kan trötthet sitta i en längre tid, ibland flera månader. Sjukdomen ger livslång immunitet.

Hur länge har man ont i halsen vid körtelfeber?

Du har ont i halsen och har feber i mer än två dygn utan andra förkylningssymtom. Du har svårt att svälja. Du får feber igen efter att ha varit feberfri i minst ett dygn. Du har någon annan sjukdom eller tar läkemedel som försämrar ditt immunförsvar samtidigt som du tror att du har körtelfeber.

Hur länge smittar man?

Hur lång är inkubationstiden? Inkubationstiden, det vill säga perioden från smittotillfället till dess att en person uppvisar symtom, bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats. Läs mer om symtom och inkubationstid.

Fakta om körtelfeber du kanske inte kände till

”Jag har varit förkyld i veckor – vad ska jag göra för att bli frisk?” – dokto… – Nyhetsmorgon (TV4)

Doktor Mikael: Då ska du söka vård när du har ont i halsen! – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar