Vad är krupp?

Krupp är en virusinfektion i larynx. Den är särskilt vanlig på hösten och vintern och drabbar främst barn i åldrarna 3 mån – 3 år. Föräldrar blir lätt förvirrade av beteckningarna ”pseudokrupp” och ”falsk krupp” som är föråldrade namn på krupp. ”Äkta krupp” var namnet på difteribakteriens fruktade laryngit.

Är krupp farligt?

Ofta har barnet redan haft andra förkylningssymptom som feber. Symptomen kommer ofta på natten, efter en stunds sömn. Lättare krupp är inte farligt, däremot kan det vara väldigt obehagligt för både ditt barn och för dig som förälder.

Hur börjar krupp?

Krupp börjar ofta som en förkylning med snuva, halsont och ibland lätt feber. Men hostan kan även komma direkt, utan några andra symptom. Hostan brukar bli särskilt intensiv på natten – barnet vaknar med andnöd och blir oroligt och gråter. Stress, snabb andning och en liggande ställning förvärrar besvären.

Vad händer vid krupp?

Vad händer i kroppen? Krupp beror på att ett virus har infekterat barnets slemhinnor i halsen och luftrören. Infektionen leder till en inflammation och slemhinnorna svullnar. Ibland skapar infektionen även en förkylning, men det behöver inte vara så.

När smittar krupp?

Smittar krupp? Krupp kan inte smitta så att någon annan också får skällande hosta. Däremot kan virus som ger krupp smitta andra så de blir förkylda.

Hur länge kan man ha falsk krupp?

Sjukdomen varierar under dygnet och förvärras ofta på natten när barnet ligger ned och förbättras under dagen Skulle symtomen efter några dagar inte bli bättre och barnet får högre feber kan det ha tillstött en bakteriell infektion som då behöver behandlas med antibiotika.

Kan barn med krupp gå till förskolan?

Krupp är smittsamt på förskola, och barn med sjukdomen bör stanna hemma. Efter en vecka brukar barn kunna tillbaka till förskolan. Vid allvarligare besvär kan det vara bra att låta barnet ta det lugnt och vila upp sig ytterligare en tid.

Vad gör man vid falsk krupp?

Barnet förbättras ofta om det får sitta upp, gärna i en lugnande famn så att andningen blir lugnare. Sval luft, avsvällande näsdroppar och febernedsättande /smärtstillande kan också bidra till att lugna barnet och dämpa svullnaden.

Vad är skillnaden mellan krupp och astma?

Hos små barn kan en ”skällande” hosta och ansträngd andning vara tecken på krupp. Sjukdomen kallades tidigare för falsk krupp eller pseudokrupp – det är en övre luftvägsinfektion som ibland kan likna förkylningsastma. Barn har i allmänhet lättare att få en väsande andning eftersom luftvägarna är trängre.

Det här gör du om ditt barn får krupp

Det här gör du om ditt barn får krupp

Akutsjuksköterskan: ”Drabbas inte av panik” – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar