Vad är kvalster?

Vad är Sängkvalster?

Kvalster är mycket små spindeldjur som finns i hemmet. Du kan inte se dem, men de avger allergiframkallande ämnen. Du som är allergisk kan få besvär som röda och kliande ögon, nästäppa, upprepade nysningar och vattnig snuva. Det finns en del du kan göra för att minska dina besvär.

Har man kvalster på kroppen?

Kvalster i människans miljö lever bland annat av hudavlagringar / hudflagor. En människas hudavlagringar som sker under nattsömnen räcker mer än väl till att föda miljontals kvalster.

Får man utslag av kvalster?

Om du är allergisk mot kvalster är oftast symptomen värst på morgonen. Det beror på att kvalsterna trivs i värmen och fukten i sängen under natten. De allergiframkallande ämnena finns i avföringen från kvalster och kan fastna i slemhinnorna i ögonen, näsan och luftrören. Kvalster orsakar dock inga utslag.

Vad gör kvalster för nytta?

Sängkvalster är allätare men den viktigaste födan är hudrester, något som det finns gott om i sängarna. Det räcker med några gram hudflagor för att mata flera miljoner kvalster. Det är därför sängen är deras optimala livsmiljö – och därmed även den största allergenkällan i hemmet.

Vad gör man åt kvalsterallergi?

Kvalster i sängen?!

Kvalster är en vanlig orsak till bland annat astma och de trivs bäst i mörka och fuktiga utrymmen som till exempel madrass, kudde och täcke. – Lakan behövs därför i vårt varma och fuktiga inomhusklimat, och att de tvättas ofta.

Hur gör man för att bli av med kvalster?

Du bör lägga rent i din säng ofta om du har fått problem med kvalster. Tvätta samtliga sängkläder i en hög temperatur. Kvalstren försvinner vid tvättning i höga temperaturer. Kom ihåg att kvalster frodas när det är varmt och fuktigt.

Hur vet jag om jag har kvalster hemma?

Ofta är besvären värst på natten eller morgonen eftersom det är i sängen som man kommer i kontakt med kvalstren. Symtomen förekommer året runt.

Vanliga symtom vid kvalsterallergi
  1. Försämring av atopiskt eksem.
  2. Luftvägsbesvär.
  3. Nysningar och/eller nästäppa.
  4. Rinnande näsa och ögon.

Finns kvalster överallt?

De finns överallt runt omkring och på oss året om. Bäst trivs de i varma och fuktiga miljöer, vilket gör att de lever gott i våra sängkläder, gosedjur, stoppade möbler, heltäckningsmattor, hår- borstar och rakapparater – där de kan ställa till besvär för många av oss.

Finns kvalster utomhus?

Kvalster trivs i en hög luftfuktighet och sommaren är därför den årstid då det kan vara svårast att få bukt med de små kräken. Under vintern, då det är lägre luftfuktighet utanför, är det ganska lätt att få ett mindre fuktigt inomhusklimat genom att höja temperaturen inne och samtidigt lufta ut.

Vilka allergier ger utslag?

Mat- och födoämnesallergier, pälsallergier, insektsallergier eller olika former av kontaktallergier är vanliga orsaker till allergiska utslag. Mat- och födoämnesallergier är vanligt särskilt hos små barn. Exempelvis är det vanligt med äggallergi hos små barn, något som ofta försvinner när barnet blir större.

Vad har jag för utslag?

Nässelutslag Upphöjda, kliande, hudfärgade eller ljusröda utslag som kommer plötsligt. Den här typen av hudutslag kan till exempel vara värmeutslag eller en reaktion på kyla eller stress. Du kan även få utslag av läkemedel eller olika födoämnen som exempelvis fisk eller nötter.

Hur du undviker problem med kvalster

Kvalsterallergi och hur du minskar allergibesvären

Kvalster – Mora Träsk – Sånglekar 2

Lämna en kommentar