Vad är lagstiftning?

Vad är att stifta lagar?

Lagstiftning är ett sätt att förändra saker i samhället. Det är oftast regeringen som lämnar förslag till nya lagar. Ett lagförslag kan också komma bland annat från en eller flera riksdagsledamöter. Det är bara riksdagen som får besluta om lagar.

Hur går en lagstiftning till?

Lagar börjar vanligtvis med ett förslag från regeringen, en så kallad proposition. Regeringen lämnar ungefär 200 propositioner till riksdagen varje år. Vissa av dem föreslår helt ny lagstiftning medan andra är förslag till ändringar av befintliga lagar.

Hur ser den svenska lagstiftningsprocessen ut?

En del lagar som Sverige måste följa kommer från Europeiska unionen (EU). Vissa lagar som EU säger ja till gäller direkt i Sverige utan att riksdagen fattar beslut i frågan. När en svensk lagstiftning bygger på beslut i EU går det oftast till så här: EU-kommissionen tar fram ett förslag till en ny lag.

Vilka stiftar Sveriges lagar?

En av riksdagens fem huvudsakliga uppgifter är att besluta om lagar. Förslag till nya lagar eller lagändringar kommer oftast från regeringen. Lagförslag kan också komma från en eller flera riksdagsledamöter. Regeringen genomför riksdagens beslut och ser till att nya lagar börjar gälla.

Vad menas med ett betänkande?

Betänkande. Förslag från ett utskott eller rapport från en utredning. Skriftligt dokument från ett utskott med förslag till hur riksdagen ska besluta i ett ärende. Ett betänkande kan också vara en rapport eller förslag från en utredning från regeringen.

Vad gör talmannen för något?

Talmannen leder riksdagens arbete i samråd med gruppledarna och med stöd av Riksdagsförvaltningen. En viktig uppgift för talmannen är att leda förhandlingarna vid ett regeringsskifte och lägga fram förslag till ny statsminister.

Hur går beslutsprocessen till inom EU?

EU:s beslutsprocess

Tre institutioner stiftar tillsammans EU:s lagar: Europaparlamentet, som företräder EU-medborgarna. Ministerrådet, som företräder medlemsländerna. EU-kommissionen, som företräder EU:s allmänna intressen.

Hur deltar Sverige i beslutsfattandet i EU?

Sverige i EU:s beslutsprocess. Europeiska rådet drar upp riktlinjerna för vad EU ska göra på lång sikt, men stiftar inte lagar. Sveriges statsminister deltar i Europeiska rådet tillsammans med de andra EU-ländernas stats- och regeringschefer.

Hur stiftas grundlagar?

För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. Väljarna ska kunna ta ställning till förslaget om grundlagsändring och välja den riksdag som tycker som de själva gör i frågan.

Vad kallas en riksdagsman som ingen vill lyssna på?

Interpellationsdebatter. En interpellation är en fråga som en riksdagsledamot ställer till en minister i regeringen. Frågan ska gälla något som rör ministerns arbete. Ledamoten vill ofta med sin interpellation granska eller ta upp vissa problem.

Vad är en departementsskrivelse?

Departementsserien (Ds), alternativt departementsstencil eller departementsskrivelse är en serie där rapporter och betänkanden från utredningar inom svenska departement publiceras. Ds skiljer sig från SOU, Statens offentliga utredningar, i det att serien är intern för departementet.

I vilken bok hittar du alla svenska lagarna?

Sveriges Rikes Lag är en årligen privatutgiven svensk lagbok. Den innehåller ett urval av lagar och andra författningar i Svensk författningssamling som bedöms vara av allmänt intresse.

Vad kan regeringen besluta om?

Regeringen styr Sverige. Den genomför riksdagens beslut, lämnar förslag på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. Ministrarna i regeringen besöker regelbundet riksdagen.

Måste regeringen följa lagrådets rekommendationer?

Regeringen har ingen skyldighet att skicka lagförslag på remiss till Lagrådet och Lagrådet kan inte stoppa eller tvinga fram ändringar i ett förslag om inte regeringen frivilligt tar till sig dess synpunkter.

Vad har konstitutionsutskottet för uppgift?

Konstitutionsutskottet granskar årligen att regeringen följer reglerna för regeringsarbetet. KU genomför två granskningar varje år. Den ena går ut på att kontrollera om ministrarna i vissa särskilda fall följt reglerna för regeringens arbete och på andra sätt handlat korrekt.

Från förslag till lag – så går det till när riksdagen stiftar lagar

Lagstiftningsprocessen

Hur eu fattar beslut om ny lag

Lämna en kommentar