Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.
Vad innebär likabehandlingsarbete?
Likabehandlingsarbete handlar om barns mänskliga rättigheter och att förverkliga FN:s barnkonvention i skola och förskola. Självklart ska elever och barn ha ett rättsskydd likvärdigt det skydd som finns för skolans och förskolans anställda.
Hur ser en likabehandlingsplan ut?
I lagen finns sju diskrimineringsgrunder: Kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Trakasserier Trakasserier är ett agerande som kränker elevens värdighet utifrån diskrimineringsgrunderna.
Vad ska vara med i en likabehandlingsplan?
Likabehandlingsplanen ska utvärderas och omarbetas årligen. Den ska innehålla förskolans/skolans främjande arbete, förebyggande arbete och åtgärdande arbete. Likabehandlingsplanen ska vara känd både för personal, elever och vårdnadshavare. Den ska finnas tillgänglig och vara skriven på ett språk som är lätt att förstå.
Vad är en likabehandlingsplan förskola?
Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder samt att förebygga och förhindra trakasserier och kränkande behandling.
Hur kan man arbeta med likabehandling i förskolan?
Exempel på det främjande arbetet är att pojkar och flickor ges lika stort inflytande och utrymme i verksamheten. Det förebyggande arbetet syftar till att avvärja risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Exempel på förebyggande arbete är att leka rollekar och träna empati med barn i förskolan.
Hur kan man arbeta med lika behandling i pedagogisk verksamhet?
Som förskollärare gör man sitt allra bästa och yttersta för att alla barn ska få så lika behandling som möjligt men alla har olika behov att tillgodose. När det gäller att ha likabehandling som en utgångspunkt och utifrån individen bedöma vad var och en behöver har förskolan kommit långt.
Hur skriver man en likabehandlingsplan?
Du får lov att vara precis den du är, oavsett funktionsnedsättning, religion, kön eller sexuell läggning och identitet. Det är det som kallas respekt. Du ska också kunna känna att andra förstår dig därför att vi använder oss av samma språk och du ska kunna befinna dig överallt i skolan.
Vad är syftet med att arbeta med likabehandlingsplanen i förskola och skola?
Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder och att förebygga och förhindra trakasserier och annan kränkande behandling.
Vem skriver likabehandlingsplanen?
Enligt 3 kap 16 § i diskrimineringslagen ska utbildningsanordnaren upprätta en likabehandlingsplan. Inom verksamheten förväntas och ska alla leva upp till förskolans eller skolans framskrivna likabehandlingsplan (Skolverket 2012, s. 10).
Vad är det första som händer enligt likabehandlingsplanen om jag som elev bli utsatt för en kränkning?
1. Den som får kännedom om en inträffad händelse ska snabbt agera och skyndsamt utreda händelsen och bedöma om det handlar om en form av kränkning. Eller att eleven pratar med en vuxen eller lägger en lapp om händelse i röda lådan utanför rektors rum.
Hur kan man arbeta med likabehandling?
Likabehandling innebär att alla människor ska ha samma möjligheter till utbildning, jobb och service oavsett deras kön, ålder, ursprung, religion, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Att arbeta med likabehandlingsfrågor i arbetslivet är positivt på många sätt.
Var hittar man grundregler för skolans arbetsmiljö?
Det finns en lag om arbetsmiljö. Den gäller i skolan och på alla andra arbetsplatser runt om i Sverige. I skolan gäller arbetsmiljölagen för både elever och skolpersonal i grund- och gymnasieskolan, från och med förskoleklass.
Måste förskolan ha en likabehandlingsplan?
Alla förskolor ska varje år göra en likabehandlingsplan och en årlig plan mot kränkande behandling.
Hur kan man motverka diskriminering i förskolan?
Förskolan ska förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier på grund av religion eller annan trosuppfattning. Religion Enligt läroplanen ska alla föräldrar kunna lämna sina barn till förskolan förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller den andra åskådningen.
likabehandlingsplanen
Likabehandlingsplan på svenska
Skolans likabehandlingsplan