Vad är löjrom?

Kalix löjrom SUB framställs av rom från siklöja, som fiskas i Bottenviken. Kalix löjrom är intensivt orange medan löjrommen från insjöfisk är gul. Dess runda och milda smak av fiskolja och salt är utmärkande för denna svenska specialitet.

Vad är löjrom gjort av?

Löjrom. En lite mer exklusiv rom som kommer från laxfisken siklöja. Det finns löjrom från Kalix, Vänern, USA, Kanada och Finland. Påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn.

Är löjrom samma som Caviar?

De flesta känner också till lyxprodukterna störrom (rysk kaviar) och löjrom. Störrom kommer från fisken stör som det finns planer på att odla i Sverige och löjrom kommer från den lilla laxfisken siklöja som främst fiskas i Bottenviken (Kalix löjrom) och Vänern (Vänerlöjrom) men även i andra insjöar som bl.

Vad kostar 1 kg Kalix löjrom?

499,00 kr. Produktinformation: Äkta Kalixlöjrom direkt från Bottenviken.

Vad betyder löjrom?

Endast rom från siklöja, fiskad och bearbetad inom kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå får kallas Kalix Löjrom. Både råvaror och produktion är till stor del beroende på områdets unika miljö.

Var kommer löjrommen ifrån?

Historia. Kalix löjrom fick skyddad ursprungsbeteckning (SUB) år 2010. Rommen kommer från siklöjan, som är en liten laxfisk. Siklöjan fiskas i Bottenviken utanför Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda i ett område som sträcker sig från Torne älvs utlopp i norr till Åbyälvens utlopp i söder och högst fyra mil ut från kusten …

Hur görs löjrom?

Löjrommen kläms för hand ur fisken. Efter att löjrommen är utvunnen ur löjan vispar man rommen försiktigt. Syftet med vispningen är att rensa rommen från romsäcken och skölja bort blod, hinnor och trasiga romkorn. Det är viktigt att vispningen utförs med lämpliga verktyg som inte orenar eller vispar sönder romkornen.

Kan man ha kaviar istället för löjrom?

Byt ut löjrom mot tångrom/kaviar. Till utseende och i viss mån smaken så påminner det om stenbitsrom! Vill du lyxiga till det ytterligare kan du alltid byta ut creme fraiche mot Smetana. Om du inte har syltad rödlök kan du alltid finhacka rödlök.

Vad är skillnaden på rom och kaviar?

Internationellt, och traditionellt används termen kaviar enbart om rom från vild stör ifrån Kaspiska och Svarta havet. Beroende på land så kan kaviar referera till rom från en rad olika fiskar som lax, regnbåge, sjuryggsfiskar, vitfisk karp, och andra arter av stör.

Vilken rom istället för löjrom?

Sikrom är en internationellt uppskattad delikatess. Den doftar friskt av hav och har en mild, salt fisksmak med en tydlig mineralitet. Sikrommen har blivit väldigt attraktiv de senaste åren, mycket för att smaken är så lik den dyra löjrommen.

Vad kostar löjrommen i år?

Priset som en konsument får betala kan variera. På Melanders fisk i Östermalmshallen i Stockholm får löjromsentusiasterna betala 3 800 kronor per kilo, eller 380 kronor per hekto, för 2019 års Kalix löjrom.

Vad kostar löjrommen 2021?

– Vi är rädda att vi inte ens får någon löjrom. Om fiskarna får så lite kanske det bara går till privatförsäljning. Den försäljningen steg i fjol, säger Veronica Apelqvist. Priset i butik till konsument har legat kring i snitt 3000 kronor per kilo, enligt henne.

Vad kostar en burk löjrom?

50g. Jfr-pris 1 199 kr/kg.

Vad kostar ett kilo löjrom?

Jämförspris: 3600 kr/kg.

Vad kostar löjrom på ICA?

304,00 kr. Innehållsdeklaration: Kalixlöjrom (Rom från SIKLÖJA (Coregonus albula) (96%), salt). Pastöriserad för en säker hållbarhet som kylvara.

Varför är Kalix löjrom bäst?

Kalix Löjrom är Sveriges första ursprungsmärkta livsmedel. Det är Norrbottens Kustfiskares Producentorganisation som är ägare till utmärkelsen. Fisket av siklöja sker med största omtanke av havsmiljön, Kalix Löjrom kommer från ett ansvarfullt fiske där fångstuttaget sker i samarbete med Hav & Vatten-myndigheten.

Så gör man Kalix Löjrom – Norrbotten dag 1

Här är drycken som passar löjrom – Nyhetsmorgon (TV4)

The story of Kalix löjrom

Lämna en kommentar