Vad är målsägande?

Vad innebär ordet målsägare?

Har du blivit utsatt för ett brott kallas du för målsägande. Vid rättegången ska du höras om det brott du har blivit utsatt för. Din berättelse av vad det är som har hänt är viktig och kan ha stor betydelse för domstolens beslut.

Vad är åtalspunkter?

För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark. Åklagaren ska på objektiv grund kunna förvänta sig en fällande dom. Det kan hända att åtal inte väcks, trots att ett brott har begåtts, för att åklagaren bedömer att det inte finns tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.

Vad kallas offret i en rättegång?

Den som påstås ha utsatts för brottet kallas för målsägande. Det kan vara antingen en privatperson eller en juridisk person, ett företag, som är målsägande. Alla målsägande måste inte närvara under huvudförhandlingen, bara de som ska höras och svara på frågor inför rätten.

Vad är motsatsen till målsägande?

Kärande (Fysisk eller juridisk person som väckt talan i rättegång)

Vem kan vara målsägande?

Målsägande (även målsägare) är den mot vilken ett brott är begånget eller som blivit förnärmad eller lidit skada av brottet. Under äldre medeltid var begreppet ”saksökande”.

Hur blir man ett brottsoffer?

Till brottsoffer räknar Kriminalvården:
  1. den som har utsatts för brott av en klient, om brottet har riktats mot offrets liv, hälsa, frihet eller frid och den klienten avtjänar straff för brottet.
  2. ett barn som är närstående till en klient och som har bevittnat när klienten utövat våld eller begått andra övergrepp.

Vad innebär åtalad i brottmål?

Brottmål är den benämning som används vid mål där åtal väckts med påståendet att den eller de tilltalade begått ett brott. Vilken typ av brott det handlar spelar i sammanhanget mindre roll.

Vem får väcka åtal?

En åklagare har åtalsplikt för nästan alla brott. Det betyder att åklagaren alltid måste väcka åtal, om det finns tillräckliga bevis för att någon har begått ett brott.

Vilka brott måste man ange till åtal?

BrB 5:1 § Förtal

Vid förtal mot avliden får brottet anges av vissa närstående. Efterlevande make, barn, syskon och föräldrar har denna rätt. Åklagaren får väcka åtal även utan angivelse om anses påkallat ur allmän synpunkt. Det kan i undantagsfall vara påkallat till exempel om ingen närstående är i livet.

Vad heter den som har begått ett brott?

Gärningsperson. Den person som har begått ett brott.

Vilka är parter i ett brottmål?

En person som blivit offer för ett brott är målsägande i ett brottmål. En person som misstänks för att ha begått ett brott kallas i förundersökningen för den misstänkte och i rättegången för den åtalade eller svarande. Även åklagaren är i rättegången en av parterna.

Kan man slippa rättegång?

Strafföreläggande och böter

Om en person som är misstänkt erkänner ett brott och brottet är mindre allvarligt kan åklagaren besluta om strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång. Den misstänkta personen skriver då under ett papper, som säger att han eller hon är skyldig. Det är det som kallas för strafföreläggande.

Vad är en sakframställning?

Sakframställningen bygger på förundersökningen och åtalet och innebär att åklagaren mer i detalj presenterar vad den misstänkta påstås ha gjort.

Måste målsäganden närvara vid rättegång?

Om du har fått eller får en kallelse måste du närvara vid rättegången och kan annars bli skyldig att betala ett så kallat vite, en sorts avgift vars belopp ska framgå av kallelsen. Om du av någon anledning, exempelvis sjukdom, inte kan närvara vid rättegången, måste du därför meddela domstolen detta.

Varför måste man avlägga vittnesed?

Kai: När du vittnar i domstol, så ska du också avlägga en vittnesed. Det innebär att du lovar att hålla dig till sanningen. Eden avläggs. Kai: Skulle du medvetet bryta mot den här eden, så döms du för ett brott som heter mened och för det brottet får man ungefär 4–6 månaders fängelse.

NÄR MÅLSÄGANDEN LJUGER – eller talar sanning

Målsägandebiträde

Misshandel på krogen? Ett mål i tingsrätten.

Lämna en kommentar