Vad är matfett?

Vad innebär matfett?

Matfetter är ofta gjorda på en blandning av olika fetter, till exempel rapsolja, solrosolja, palmolja och smör. Flytande matfetter och smörgåsfetter gjorda på rapsolja innehåller nyttigt omättat fett, bland annat omega-3-fett, som är bra ur hälsosynpunkt. Även olivolja innehåller omättat fett.

Vilka matfett finns det?

Vegetabiliskt fett
  • kokosfett.
  • margarin.
  • olivolja.
  • majsolja.
  • rapsolja.
  • sesamolja.
  • solrosolja.
  • linfröolja.

Var är fett?

Fett är ett energigivande näringsämne, liksom protein och kolhydrater. Fett består framför allt av triglycerider, som i sin tur är uppbyggda av olika fettsyror. Fettsyrorna delas grovt in i mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror. De enkelomättade och fleromättade utgör tillsammans omättade fettsyror.

Vad är margarin gjort av?

Nänä, margarin är gjort av en vegetabilisk olja, t ex solrosolja, och vatten alternativt mjölk. I ett tidigt skede i processen så behandlas oljan med godkända tillsatser för att exempelvis inte härskna så lätt men också för att få neutral smak.

Vad är smör gjort på?

Smör består av drygt 80 procent fett, resten är vatten, salter, proteiner och laktos. När man tillverkar smör kärnar man färsk grädde tills det blir smör.

Är Bregott riktigt smör?

Bregott® Normalsaltat gör sig allra bäst på smörgåsen men passar också att steka i och baka med. Symbolen med den blågula gräddkannan garanterar att produkten är gjord på 100 procent svensk grädde. Smör (pastöriserad grädde, mjölksyrakultur), rapsolja, vatten, salt, vitamin A och D.

I vilken typ av mat finns fetter?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Vilken sorts fett är bäst att äta?

– Omättat fett hittar du generellt i vegetabiliskt fett, det vill säga fett från växtriket. Tänk nötter, avokado, rapsolja och olivolja – jättenyttigt! Omättat fett finns även i fet fisk, i form av omega-3-fettsyror. Så ät mer makrill, sill och lax!

Vad finns det för fett i kött?

Fett i kött

Fettinnehållet i kött och charkuterier varierar stort. Lägst fetthalt har magra detaljer som till exempel skinka från gris och ryggbiff från nöt. Dessa har en fetthalt på cirka 3 gram fett per 100 gram. Fetthalten i stekt falukorv är 23 procent.

Hur omvandlas fett i kroppen?

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen.

Vad menas med fett?

Förstärkningsord med en liten känsla av ghetto. Används flitigt bland kids och fjortisar, men hörs även längre upp i åldrarna i inofficiella sammanhang. Ordet kan även användas ”stand alone” och betyder då ungefär ”grymt/coolt”.

Vad är fett utan dubbelbindningar?

En mättad fettsyra består av en rak telefonledning med starar (kolatomer) utan dubbelbindningar. Den har alla hålen fyllda med väte. Inga andra molekyler kan därför fästas. Den är därför inte lika känslig för oxidation och tål värme, syre och tryck bättre än omättade fettsyror.

Varför ska man inte äta margarin?

Du behöver inte välja bort margarin av rädsla för tillsatser. När man framställer margarin använder man ibland härdade vegetabiliska fetter. När fettet härdas fullt ut omvandlas omättade fettsyror till mättade. Om härdningen är ofullständig bildas transfettsyror.

Vad är bäst att äta smör eller margarin?

Kallpressade oljor innehåller även polyfenoler som kan fungera som antioxidanter och motverka att kolesterolet oxiderar och blir farligt. Även margarin innehåller bra fettsyror och vitaminer, om än i tillsatt form. Därför rekommenderar Livsmedelsverket margarin före smör.

Varför smör och inte margarin?

Därför ska du välja smörinte margarin

Smör består av pastöriserad grädde, mjölksyrakultur och salt. Samtliga är naturliga ingredienser. Margarin kan förutom rapsolja, vatten, mjölk, salt, emulgeringsmedel och aromer, även bestå av kritiserade ingredienser som palmolja och citronsyra. Smör är en naturlig smakhöjare.

En film om matfett

Ta hand om ditt matfett

Återvinn överblivet matfett

Lämna en kommentar