Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL).
Vad innebär förhandling enligt MBL?
Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§ innebär att arbetstagarorganisationerna har medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om. Medinflytande att arbetsgivaren måste avvakta med sitt beslut tills förhandlingar genomförts med arbetstagarorganisationen.
Vad är en Medbestämmandeförhandling?
Medbestämmandeförhandling om arbetsgivaren planerar en förändring av arbets- eller anställningsförhållandena. Då är din arbetsgivare skyldig att kalla till medbestämmandeförhandling om du har kollektivavtal på din arbetsplats. I en medbestämmandeförhandling har arbetsgivaren ensidig beslutsrätt i frågan.
Vad är syftet med MBL?
Lagen om medbestämmande i arbetslivet (medbestämmandelagen eller MBL) reglerar den kollektiva arbetsrätten. Dess namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarsidans medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning.
I vilka frågor kan man tillämpa MBL?
Arbetsgivaren och fackförbunden har en ömsesidig grundläggande förhandlingsrätt enligt MBL. Det betyder att båda parter har rätt att begära förhandling med motparten i frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivaren och medlemmar i fackförbundet, som är eller har varit medarbetare hos arbetsgivaren.
Hur ska jag förhålla mig före en Medbestämmandeförhandling?
Skriv förhandlingsframställan
För tydlighetens skull rekommenderar vi att du gör framställan skriftligen. Arbetsgivaren kan också begära att framställan ska vara skriftlig och ange den fråga denne vill förhandla. Mall och exempel för att skriva förhandlingsframställan.
Hur går en förhandling till?
Förhandlingsordningen talar om vad som gäller. Du hittar den i lag och/eller i kollektivavtal. ❖ En överläggning med arbetsgivaren är en informell förhandling, där man inte för protokoll. Ibland kan man begära en överläggning inför en förhandling, för att under ”friare former” diskutera en fråga.
Vad är tolkningsföreträde ge ett exempel?
Tolkningsföreträde innebär att en person/grupp/ideologisk riktning har förtur på tolkningen av ett avtal eller dylikt. Tolkningsföreträde i en organisation är vanligen bestämt i stadgarna. Det kan till exempel ligga hos organisationens revisor. I civilrättsliga avtal kan tolkningen komma att avgöras av domstol.
Vilka sitter med i förhandlingar för att komma överens vad som ska stå i kollektivavtalet?
Den primära förhandlingsskyldigheten innebär att det åligger arbetsgivaren att innan beslut fattas i vissa frågor påkalla förhandling med de fack som arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal gentemot. Ett fack måste dock ha minst en medlem på arbetsplatsen för att arbetsgivaren ska vara förhandlingsskyldig.
Vad är en MBL 19?
Enligt 19 § MBL är arbetsgivaren skyldig att fortlöpande hålla arbetstagarorganisationerna informerade om hur verksamheten utvecklas och riktlinjerna för personalpolitiken.
Vad innebär arbetsgivarens informationsskyldighet enligt MBL?
Informationsskyldigheten regleras i medbestämmandelagen, MBL, och syftar till att ge fackförbund kunskap om och insyn i arbetsgivarens verksamhet. Fackförbunden behöver information för att kunna påverka verksamheten och tillvarata de anställdas rättigheter.
Har en arbetsgivare skyldighet att självmant förhandla med facket i vissa fall?
Enligt MBL, Lagen om medbestämmande i arbetslivet, är arbetsgivaren skyldig att förhandla om förändringar på arbetsplatsen. I vissa fall har den allmänna förhandlingsrätten i paragraf 10 § MBL förstärkts så att arbetsgivaren är skyldig att själv ta initiativ till förhandlingar innan hen fattar beslut.
Vad är skillnaden mellan 10 och 12 MBL?
Särskilda skäl innebär att kraven inte är lika höga som enligt 11 § MBL, där det krävs synnerliga skäl. Skillnaden beror på att det är facket som begär dessa förhandlingar. Denna förhandlingsskyldighet regleras i 12 § MBL och gäller enbart gentemot de fackliga organisationer som arbetsgivaren har kollektivavtal med.
Kollektivavtal och MBL
Förhandlingsteknik – 5 tips inför förhandlingar
03. Arbetsrätt – kollektiv arbetsrätt (MBL)