Vad är ett medarbetarsamtal och vad är syftet? Michaela berättar att det är ett konstruktivt samtal där man både som chef och anställd får möjlighet att lämna feedback på varandras arbete. Det ska vara ett samtal om förbättringar som kan göras för att skapa de bästa förutsättningarna för att uppnå ett gott resultat.
Vad ska jag säga på medarbetarsamtal?
För medarbetaren är samtalet ett tillfälle att uttrycka sina tankar, idéer och önskemål om samarbetsklimatet, arbetsmiljön, kompetensutveckling, arbetsuppgifter och relationen till kollegor och chef. Här finns möjlighet att prata igenom hur arbetssituationen känns just nu och vad man skulle vilja göra i framtiden.
Vad handlar medarbetarsamtal om?
Medarbetarsamtalet är en årlig strukturerad dialog mellan chef med personalansvar och medarbetare, med fokus på medarbetarens arbetsmiljö, uppdrag, arbetsuppgifter, målsättningar och kompetensutveckling. Medarbetar- samtalet är framåtsyftande och följs upp i lönesamtalet/det lönesättande samtalet.
Är man tvungen att gå på medarbetarsamtal?
Regler kring medarbetarsamtal
Har en anställd rätt att tacka nej till medarbetarsamtal? Även när det gäller den frågan gäller det att ta en titt på kollektivavtalet. Vissa avtal ger medarbetaren rätt att tacka nej till ett utvecklingssamtal men däremot måste denne gå på möte med chefen om situationen kräver detta.
Hur fyller man i medarbetarsamtal?
- Se till så att chefen har gett dig tydlig information om mötets syfte och mål innan själva mötet. …
- När du vet syfte och mål är det bra om du tar dig tid innan mötet för att tänka igenom de punkter du vill ta upp. …
- Titta på vilka mål du har uppnått och vilka du har kvar att nå.
Hur bidrar du till verksamhetens utveckling?
Verksamhetens utveckling och framgångar bygger på medarbetarnas engagemang, motivation och kompetens. Verksamhetens behov är utgångspunkten för allt ni gör på jobbet. Därför ska utvecklingssamtalen utgå från vad dina medarbetare behöver för att kunna bidra till verksamheten på ett så bra sätt som möjligt.
Vad är ett gott medarbetarskap?
Ett gott medarbetarskap handlar om att ta ansvar för och vara engagerad i sådant som är av vikt för organisationen och dess framgång. Varje medarbetare är ansvarig för att personligen leda sitt eget arbete och säkerställa att rätt kvalitet levereras i alla lägen.
Vad behöver du för att kunna lösa ditt uppdrag?
- Vad går bra?
- Ryms dina arbetsuppgifter inom arbetstiden?
- Används din kompetens rätt?
- Hur är din arbetsmiljö?
- Har du en rimlig arbetsbörda?
- Får du det stöd du behöver av kollegor och arbetsgivare?
- Vilka resurser behöver du ha tillgång till?
Är arbetsgivaren skyldig att ha medarbetarsamtal?
Skyldighet att genomföra medarbetarsamtal och under vilka premisser de ska hållas, är inte lagstadgat. Vanligen regleras det i kollektivavtal eller medbestämmandeavtal. Som chef behöver man vara insatt i vad som gäller på arbetsplatsen, men ett utvecklingssamtal ska ske minst en gång om året.
Är man tvungen att ha utvecklingssamtal?
I de obligatoriska skolformerna, förutom i förskoleklassen, ska eleven, elevens vårdnadshavare och läraren ha ett utvecklingssamtal minst en gång per termin. Elever som inte får betyg ska få en individuell utvecklingsplan, IUP.
Vill inte ha medarbetarsamtal?
Att gå på medarbetarsamtal är obligatoriskt och ska ske på arbetstid. Man kan inte vägra. Om du inte vill svara på de frågor som ställs eller inte har något att säga till din chef som håller i medarbetarsamtalet, så behöver du inte göra det.
Måste man ha utvecklingssamtal på jobbet?
Minst en gång per år bör du ha utvecklingssamtal med din chef. Om din arbetsplats har kollektivavtal ingår det ofta som en rättighet. Annars kan du be din chef om det.
Medarbetarsamtal tips: saker att tänka på för dig som ska ha medarbetarsamtal!
MILO, MI och ledarskap; medarbetarsamtal om korttidsfrånvaro
Tips för hur du kan lägga upp ett medarbetarsamtal.