Vad är mekka?

Vad har Mekka för betydelse?

Mekka, profeten Muhammeds födelsestad, i västra Saudiarabien är islams heligaste plats och varje år vallfärdar muslimska pilgrimer till staden. I universitetsbiblioteket finns en tidig och sällsynt vy över Mekka och den mest betydelsefulla helgedomen Kaba.

Vad betyder stenen i Mecka?

Kaba är en 15 meter hög, 12 meter lång och 10 meter bred stenbyggnad. Kaba är Guds hus, av Abraham helgat till gudsdyrkan. Inmurad i byggnadens sydöstra hörn sitter den heliga svarta stenen som är infattad i silver. Enligt legenden var den först vit men har blivit svart på grund av människornas synder.

Vad händer i Mecka?

År 630 erövrade profeten Muhammed staden med vilken han sedan 622 efter sin utvandring till Medina varit i strid. Kaba, som raserats flera gånger men återuppbyggts under århundradena dessförinnan, restaurerades av Muhammed. Mecka har allt sedan dess varit den islamiska världens centrum.

Vilket håll är meka?

Av denna orsak vänder muslimerna sitt ansikte mot Kaba, mot den heliga staden Mekka när de ber. Mekka är profeten Muhammeds födelsestad. Riktningen mot Kaba kallas på arabiska qibla.

Vad är allmosan inom islam?

Det arabiska ordet zakat – som betyder allmosa eller välgörenhet – är obligatorisk för muslimer som har ekonomisk möjlighet. Du ger lite av din rikedom till de fattiga, som ett sätt att ge tillbaka till samhället.

Hur många gånger går man runt Mecka?

Kaba (arabiska, Ka’ba, tärning), är en stenbyggnad belägen mitt i den heliga moskén. Byggnaden är klädd i vit marmor, men täckt av ett svart tyg. Bland de ritualer som ingår i vallfärden till Mekka ska pilgrimerna vandra sju gånger motsols runt Kaba.

Vad heter islams gudstjänstlokal?

Moskén är en plats för gudstjänst. Ordet moské betyder: plats där man knäböjer. Detta är med andra ord den plats där man visar sin underdånighet inför Allah, islams ende gud.

Hur många varv ska man gå runt Mecka?

Man bör kyssa den svarta stenen, men om trängseln är för stor räcker det att vidröra den med handen. Och om det skulle vara svårt på grund av allt folk, så räcker det att sträcka upp handen och säga ”Gud är stor”. Därefter ska pilgrimerna ta sig sju varv runt Kaba.

Vad heter Kuben i Mekka?

I Koranen berättar Allah hur Han gav det heliga templet Kaba till människorna. Han gjorde Kaba till en skyddad moské, som är en helig och trygg plats. Allah bestämde också att en del av Mekka ska vara fredad för djur, träd, växter och fåglar.

Hur mycket kostar det att åka till Mecka?

Vanligtvis är det en resa man gör en gång i livet som muslim, en resa som i regel kostar mellan 25 000 och 40 000 kronor beroende på hotellstandard. Antalet svenska researrangörer för hajj har ökat på senare år, enligt Sveriges Muslimska råd.

Vad gjorde Muhammed i grottan?

Han ville hjälpa Mekkaborna att börja tro och tillbe en enda Gud. En dag fastade profeten Muhammed i grottan Hira. Ängeln Jibril uppenbarade sig framför honom. Jibril sade till Muhammed att Allah har utsett honom till sin profet och att Han sänder honom som en nåd till människorna och som ledning på Guds väg.

Vad menas med de fem pelarna?

Det finns fem saker som är extra viktiga för många troende muslimer. Man kan säga att de här fem sakerna bär upp deras muslimska tro, ungefär som pelare. De kallas därför för Islams fem pelare. De fem pelarna är: trosbekännelsen, bönen, allmosan, fastan och vallfärden till Mecka.

Åt vilket håll ligger Stockholm?

Stockholms län
Län
Landskap Uppland, Södermanland
Region Region Stockholm
Läge 59°20′N 18°10′Ö

24 rader till

Vad gör man vid Kaba?

I den här filmen berättar Farfar för Selma om när han och farmor åkte till Mecka. De klär sig i pilgrimskläder, går sju varv runt byggnaden Kaba, går mellan två kullar, dricker heligt vatten från källan Zamzam, stenar djävulen genom att kasta stenar på pelare i tältstaden Mina, och en massa annat.

Vilken är den heligaste platsen för muslimerna?

Läs om islams heliga städer Mekka, Medina och Jerusalem.

Mecca | National Geographic

The Islamic Pilgrimage To Mecca Explained

Besöker Mecca (känslig video)

Lämna en kommentar