Vad är mens?

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Är mens blod?

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person. De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp.

Är det farligt att ha mens?

Det är ovanligt att bli gravid när du har mens, särskilt de första dagarna under mensen. Men spermier kan leva i upp till en vecka i livmodern eller i äggledaren, och därför kan du inte vara helt säker. Det är möjligt att du hinner få ägglossning igen inom den tiden.

När sjunker östrogenet?

Mängden östrogener i kroppen minskar när kvinnor går in i klimakteriet, vilket kan orsaka flera symptom. Till exempel torra slemhinnor, värmevallningar och svängningar i sinnesstämningen. De som upplever klimakteriebesvär kan lindra dem med läkemedel som innehåller östrogen. Även vissa p-piller innehåller östrogen.

När man får mens?

De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

Vad består mens av?

För att ägget ska bli befruktad måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen.

Hur tjock är slemhinnan vid mens?

Utan östrogen är slemhinnan mycket tunn, under 5 millimeter och när östrogenet inverkar i mitten av menstruationscykeln är den cirka 10 millimeter. En gynnsam tjocklek för att embryot ska fastna på slemhinnan är minst 6–7 millimeter.

Är det normalt att ha mens i en månad?

En menstruationsblödning varar normalt i 4–8 dagar. Normalt intervall mellan den första blödningsdagen av menstruationen till den första blödningsdagen i nästa menstruation är 24–35 dagar. Total blödningsmängd är ≤80 ml. Hos alla kvinnor kan menstruationen variera från månad till månad.

Är det viktigt att ha mens?

Mensen är mycket riktigt inte det viktigaste eventet i menscykeln, men den är ett resultat av ägglossning, som ÄR enormt central för hormonhälsan. Om vi tar bort mensen tar vi i regel bort hela menscykeln, inte bara blödningen.

Kan man bli av med sin mens?

Det finns behandlingar för den som vill blöda mindre. Till exempel kan man sätta in en hormonspiral, vilket ger en kraftigt minskad blödning, eller använda p-piller. Det kan göras på två sätt: antingen väljer man piller som innehåller endast hormonet gestagen, som gör att blödningen uteblir.

Vad händer när östrogenet minskar?

Den minskade mängden östrogen gör att fettfördelningen i kroppen förändras. Du kan till exempel få mer fett runt midjan och inne i magen bland organen. Mindre mängd östrogen kan så småningom också öka risken för att skelettet blir svagare, så kallad benskörhet.

Hur vet män om män har hormonell obalans?

Symtomen kan se olika ut, men dåligt humör, sömnproblem och nedstämdhet kan vara några tecken på att allt inte står rätt till. – Vid en hormonell obalans så ändras mensen, man börjar blöda mer eller mindre, eller vid färre tillfällen. Låg nivå av hormonet progesteron gör att du kan ha svårt att sova.

Vad innebär lågt östrogen?

Hos kvinnor som inte närmar sig klimakteriet beror östrogenbrist oftast på att äggstockarna inte producerar tillräckligt mycket östrogen. En möjlig orsak är över- eller undervikt. Stress och överträning kan också påverka. Om du äter för lite, har en ätstörning eller följer hårda dieter ökar risken för östrogenbrist.

Vad händer i kroppen en vecka innan mens?

Du kan känna en eller flera av de här sakerna dagarna före mens: Du känner dig irriterad och lättretlig. Du känner dig orolig eller får ångest. Du får snabba humörsvängningar.

Hur mycket växer man efter man har fått sin mens?

Vanligtvis växer du ungefär 6-8 centimeter efter att du fått din första mens. Får du mens tidigare, växer du oftast mer än 8 centimeter. Kommer första mensen senare, vid 15-16 års ålder, växer du oftast bara några centimeter till.

Vad händer efter första mensen?

Under den tid som går mellan dina mensperioder mognar ett ägg i dina äggstockar. Hormoner i kroppen talar sedan om för ägget när det skall vandra ner mot livmodern genom äggledarna. För dig som har regelbunden mens sker detta varje månad ca två veckor innan mens.

Mensfilmen – Vad är mens?

10 MENS-HACKS

Liv Livmoder får mens- filmen

Lämna en kommentar