Vad är menstruation?

Mens är den blödning från livmodern som kommer ungefär en gång i månaden från och med puberteten. Mens är kroppens sätt att visa att du är könsmogen.

Vad är meningen med mens?

Menstruationens syfte är att stöta ut livmoderslemhinnan. Menstruationsblodet som stöts ut består av vanligt blod och vävnader. En ny livmoderslemhinna mognar sedan under menstruationscykeln för att återigen stötas ut vid nästa menstruation.

Vad är i mensen?

Mens är en blödning från livmodern. Den kommer ungefär en gång i månaden från puberteten fram till klimakteriet vid femtioårsåldern. Hur mycket du blöder, antalet blödningsdagar och antalet dagar mellan blödningarna varierar från person till person. De vanligaste mensskydden är trosskydd, binda, tampong och menskopp.

Är det farligt att ha mens?

Det är ovanligt att bli gravid när du har mens, särskilt de första dagarna under mensen. Men spermier kan leva i upp till en vecka i livmodern eller i äggledaren, och därför kan du inte vara helt säker. Det är möjligt att du hinner få ägglossning igen inom den tiden.

Var ifrån kommer mensen?

Kvinnor föds med cirka en miljon ägganlag i äggstockarna. När du kommer i puberteten börjar äggen mogna, det är då den första ägglossningen sker. Om ägget inte har blivit befruktat passerar det ut genom kroppen med blod och slem från livmodern ungefär två veckor efter ägglossningen. Den blödningen är mensen.

Är det viktigt att ha mens?

Mensen är mycket riktigt inte det viktigaste eventet i menscykeln, men den är ett resultat av ägglossning, som ÄR enormt central för hormonhälsan. Om vi tar bort mensen tar vi i regel bort hela menscykeln, inte bara blödningen.

Vad händer om man har mens i två veckor?

Symptom vid menstrationsrubbning

Om du är stressad, sjuk eller befinner dig i en större livsförändring kan mensen ibland helt utebli. Eller så kanske du tvärtom har mens två veckor i sträck. Inget av detta är särskilt ovanligt och behöver inte tyda på att något är fel.

Vad består mens av?

För att ägget ska bli befruktad måste du få in spermier i slidan. Då kan du bli gravid. Men om ägget inte blir befruktat stöts ägget och livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen.

Vad är det för klumpar i mensen?

– Vid kraftiga blödningar är blodflödet snabbare och rikligare än vad kroppen kan hantera. Därför klumpar sig blodet, förklarar Elisabeth. – Klumpar i mensblodet är ganska vanligt och kan vara ett tecken på att du har väldigt rikliga menstruationer (menorragi).

Kan man ha mens utan att blöda?

Det kan bero på många olika saker om mensen är sen eller uteblir en eller två gånger. Det kan till exempel ha att göra med att du är väldigt stressad, mår dåligt, tränar hårt, äter för lite, är överviktig, har ätstörningar eller någon hormonell obalans, till exempel PCOS. Läs mer om PCOS på 1177.se.

Är det normalt att ha mens i en månad?

En menstruationsblödning varar normalt i 4–8 dagar. Normalt intervall mellan den första blödningsdagen av menstruationen till den första blödningsdagen i nästa menstruation är 24–35 dagar. Total blödningsmängd är ≤80 ml. Hos alla kvinnor kan menstruationen variera från månad till månad.

Kan man bli av med sin mens?

Det finns behandlingar för den som vill blöda mindre. Till exempel kan man sätta in en hormonspiral, vilket ger en kraftigt minskad blödning, eller använda p-piller. Det kan göras på två sätt: antingen väljer man piller som innehåller endast hormonet gestagen, som gör att blödningen uteblir.

Hur ofta ska man ha mens?

Det genomsnittliga menscykel är 28 dagar, men den kan variera mellan 21 och 45 dagar. Oregelbundna cykler är också vanliga, särskilt om du utsätts för psykisk eller fysisk stress, går upp eller ner i vikt. – Kroppen är smart, den tillåter inte ägglossning om den inte är redo för en graviditet.

Vilket hål ska mensen komma ifrån?

En del av livmoderhalsen, livmodertappen kan du känna längst in i slidan. Livmodertappen, är ingången till livmodern. Mitt i den finns ett litet hål och det är genom livmodertappen som mensblodet rinner ut i slidan.

Hur förändras mensen efter 40?

Blödningarna kan också bli långdragna och rikliga eftersom det inte är säkert att varje menscykel innebär en ägglossning. – Efter 40 år börjar fler och fler kvinnor att få problem med sina menstruationer. Den kan exempelvis bli så riklig att den påverkar livet, säger Helena Kopp Kallner.

Mensfilmen – Vad är mens?

Menstruationscykeln

10 MENS-HACKS

Lämna en kommentar