Vad är mensvärk?

Mensvärk är vanligt och innebär att du får ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet i samband med att du har mens. Ibland kan värken även stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren. Det finns flera saker du kan göra för att minska värken.

Hur känns det när man har mensvärk?

Vanligast är att få ont i magen, men du kan också ha ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. En del får diarré, några känner sig yra eller kallsvettiga och andra mår illa. Mensvärken brukar komma någon dag innan eller i början av mensen. För vissa sitter den i under hela mensen.

Får man vara hemma för mensvärk?

Om du har svåra smärtor och behöver sjukskriva dig ofta kan du ansöka om högriskskydd hos Försäkringskassan. Du kan då också slippa karensavdragen. Vänd dig till din läkare för ett utlåtande.

Var har man ont om man har mensvärk?

Mensvärk innebär att det gör ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet när du har mens. Värken kan också stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren.

Vad är bra att äta när man har mensvärk?

Receptfria smärtstillande läkemedel fungerar ofta bra mot mensvärk. Framförallt brukar läkemedel som innehåller ibuprofen eller naproxen lindra mensvärk bra. Dessa aktiva substanser minskar livmoderns sammandragningar. Du kan även testa läkemedel som innehåller paracetamol.

Hur vet man om det är mensvärk eller gravid?

Ont i magen

Är det mensvärk eller tecken på en graviditet? Det vara svårt att avgöra. I början av graviditeten växer livmodern hastigt och det kan ge dova, malande smärtor som liknar mensvärk. Ofta gör det ont precis ovanför blygdbenet, i korsryggen eller en kombination.

Hur vet man att man är på väg att få mens?

De flesta får mens i åldern 12-14 men det är vanligt att få mens när du är mellan 9-16 år. Första mensen kan komma som en överraskning men det finns några tecken på att mensen är på väg, till exempel om du har fått flytningar, fått behåring på kroppen och brösten känns ömma.

Kan man sjukanmäla sig för mens?

Men om du behöver vara hemma ofta på grund av din mens kan du ansöka om ett särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Om du har ett högriskskydd blir det ingen karensdag. Det finns också en regel om att arbetsgivaren ska betala sjuklön första dagen om du har mer än tio karensdagar under ett år.

Hur mycket mensvärk är normalt?

Hur mycket besvär man har av mensvärk varierar, vissa upplever bara ett lätt obehag ett par gånger om året, andra har återkommande allvarliga menssmärtor som påverkar vardagen, så kallad dysmenorré.

Hur många dagar innan mens kan man få mensvärk?

Mensvärk brukar komma några dagar innan mensen börjar, eller i början av menstruationen. Den kan yttra sig som: molande värk i nedre delen av magen som kan vara intensiv. huggande smärta som kan komma i attacker.

Vad är bäst mot mensvärk Alvedon eller Ipren?

Inga konstigheter, men här är det viktigt att du väljer tabletter med ibuprofen i sig, som till exempel Ipren eller Ibumetin. Tabletter som innehåller paracetamol (exempelvis Alvedon eller Panodil) fungerar inte lika bra. Men om du har riktigt ont kan en cocktail av både ibuprofen och paracetamol hjälpa allra bäst.

Hur känns inflammation i äggstockarna?

Du har rikligare, ibland illaluktande flytningar som kan vara vita, gula eller gröna. Du har väldigt ont i nedre delen av magen. Du upplever en tyngdkänsla i underlivet. Det svider när du kissar.

Har ont i livmodern?

Orsaker till smärta i nedre delen av buken

Smärta i nedre delen av buken hos kvinnor kan bero på flera orsaker. De vanligaste orsakerna är: inflammation i livmodern eller slidkatarr. könssjukdom (till exempel klamydia)

Vad ska man äta när man har mens?

Se till att få i dig de näringsämnen som kroppen behöver när den förlorar blod. Speciellt massor av järn från till exempel kött, skaldjur, sesamfrön och baljväxter. Ät också mycket C-vitamin från frukt och grönt, då det hjälper kroppen att ta upp järnet. En bra period där de flesta känner sig fulla av energi.

Hur blir jag av med min mens?

Det finns behandlingar för den som vill blöda mindre. Till exempel kan man sätta in en hormonspiral, vilket ger en kraftigt minskad blödning, eller använda p-piller. Det kan göras på två sätt: antingen väljer man piller som innehåller endast hormonet gestagen, som gör att blödningen uteblir.

Kan inte sova på grund av mensvärk?

Mensvärken kan ofta kännas mindre om du lägger någonting varmt mot området där det gör ont, som mage och rygg. Fyll en varmvattenflaska med vatten eller ta en varm dusch och rikta munstycket mot magen. En varm vetekudde kan även vara skön att lägga på magen.

Doktorns bästa råd – så slipper du svåra menssmärtor – Nyhetsmorgon (TV4)

På blodigt allvar I Hur känns mensvärk?

VARFÖR GÖR DET SÅ ONT NÄR MAN HAR MENSVÄRK?

Lämna en kommentar