Vad är minsta tillåtna mönsterdjup på vinterdäck?

Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Vilka däckdimensioner är tillåtna?

däck avsedda för hastigheter under 80 km/tim. däck med fälgdiameter som är 10″ och mindre samt 25″ och större. reservdäck för tillfälligt bruk.

Hur kollar man mönsterdjupet på däck?

Mäta mönsterdjup är lättast med en tumstock eller med ett speciellt mätinstrument avsett för mönsterdjupsmätning. Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Se till att du inte mäter där det finns en slitagevarnare, som är en liten upphöjning i huvudmönstret på 1,6 mm.

Hur vet man om vinterdäcken är bra?

Kolla mönsterdjupet och dubbarna

När du har kollat däckens ålder är det dags att titta på mönsterdjupet. Enligt lagen ska vinterdäck ha minst tre millimeters mönsterdjup. − Är däcken så slitna så riskerar du böter, men de ger dåligt vintergrepp redan när mönsterdjupet är under fyra millimeter.

Hur mycket slits vinterdäck på en säsong?

Det är naturligt att däcket slits när det används. Vanligtvis håller däcket med godkänt mönsterdjup i 5-10 år. Det kan även hålla kortare eller längre än så beroende på hur mycket bil du kör. Men det finns också andra anledningar som gör att däcket slits mycket snabbare än så, vilka du kan påverka.

Vad är sant om regummering?

Regummering är en teknik som ökar livslängden på däcken. Man ersätter slitbanan av ett däck med en ny och behåller samma däckstomme.

Vad betyder Däckmåtten?

Mätningen sker på den bredaste delen av däcket, från den yttre däckväggen till den inre. I vårt exempel, behöver vi ett däck med däckdimensionerna 205/55 R16 eftersom däcket är 205 cm brett. Skulle däcket vara 215 cm behöver vi ett däck med däckmåttet 205-60-r16. Däckets bredd är alltså de tre första siffrorna.

Vad är Huvudmönster på däck?

Däckets mönsterdjup mäter du med en särskild mätsticka. Mönsterdjupet ska mätas på det mest slitna stället på däckets huvudmönster. Huvudmönstret är de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan.

Vad kostar det att sätta på nya däck på fälg?

Vi bjuder på frakten när du köper paket med kompletta hjul (däck+fälg). Du hittar kompletta hjul till din bil här.

Däckfrakt.
Per styck Per 4 stycken
Däck 69:- 276:-
Fälg 69:- 276:-
Kompletta Hjul 69:- Fri frakt

Får man ha MS däck på sommaren?

Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

Hur många mil kan man köra på vinterdäck?

Genomsnittet för däck

Som vi sett ovan är det väldigt svårt att ge en exakt siffra. Dock går det att göra en generell uppskattning för bildäck. Ofta brukar de hålla någonstans mellan 3500 mil och 5000 mil.

Måste man balansera däcken varje år?

Som en del av det rutinmässiga underhållet på fordonet ska förarna försöka balansera däcken på fordonet varje gång de har kört 5 000–10 000 km eller varje eller vartannat år (beroende på vilket som inträffar först).

Hur många mil kan man köra med dubbdäck?

Med tanke på att ett dubbdäck beräknas hålla i 3.000 mil är resultatet alarmerande. – Nu ska man veta att testkörningen var på asfalt, och inte på is eller snö. Slitaget blir väldigt stort då. Men de flesta vinterdäck körs ju inte alltid på vinterunderlag.

När byta vinterdäck slitna?

Helt nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och vinterdäck 9–10 mm och lagen kräver att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck för att man ska få köra med däcken. Rekommendationen är dock att byta däck när mönsterdjupet är 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck.

Varför slits däck ojämnt?

Ojämnt slitna däck kan bero på flera saker:

För högt lufttryck gör att däcken slits mest mitt på slitytan. Med för lågt lufttryck slits däcken mer på utsidorna. En annan orsak kan vara att hjulinställningen är fel.

Varför slits däcken mer i mitten?

Bedömning 2: För högt lufttryck

Mitten av slitbanan bär mest last och slits ut snabbare än ytterkanterna. För att undvika detta, kontrollera alltid däcken när de är kalla, innan de blivit körda eller minst tre timmar efteråt.

Hur du mäter mönsterdjup på vinterdäck

Sommardäck & Vinterdäck: Regler & Mönsterdjup (Körkortsteori)

Däckia mäter mönsterdjup

Lämna en kommentar