Vad är mohair?

Vad är mohair gjort av?

Mohairgarn tillverkas av den mjuka ullen från angoragetterna. Garnet blandas ofta upp med andra fibrer, till exempel silke eller ull.

Vilket djur ger mohair?

Mohair kallas fibern som angoragetterna producerar. Ordet härstammar från ett arabiskt ord som betyder val/välja. Mohair är en stark, silkeslen och glansfull fiber som ger vackra garner och kläder.

Hur tvättar man mohair?

Alpaca, mohair, silke och obehandlad ull:
  1. Handtvätt 30ºC (kallt).
  2. Lös upp tvättmedlet helt innan du lägger i plagget.
  3. Rör plagget runt försiktigt, gnid inte!
  4. Skölj ordentligt.

Vad är Kid mohair?

Kid mohair är fiber från getungar upp till sex månader som klipps för första gången. Detta är en tunn och mjuk fiber, men med en lägre lyster än vanlig mohair. Super kid mohair är de bästa partierna med kid mohair – den tunnaste och mest känsliga fibern, silkeslen och lyxig!

Varifrån kommer Angoragarn?

Uppfödning av angorakaniner

Målsättningen är främst att uppnå en bra ullkvalité på angorakaninerna. Men även kaninernas temperament är viktigt i avelsarbetet. Angorakaniner är generellt lugna och trevliga och det måste vara så för att underlätta klippningen av ullen. Angorakaniner finns i ett tiotal färger.

Vad är Angoraull?

Angoraull är en ren naturprodukt som inte har utsatts för kemikalier eller mekanisk bearbetning. Angorakaninen ger världens finaste ull, speciellt känd för sin mjukhet och värme, men man får inte glömma dess renhet och styrka.

Får man mohair ifrån?

Mohair är ullfiber från angorageten. Denna tamget finns i Nordamerika, Sydafrika, Turkiet och i västra Asien på 1 000 meters höjd. Djuren klipps två gånger om året och levererar vid varje klippning cirka 1,5–2,5 kg mohairull.

Vad kostar en Angoraget?

I Sverige förekommer alla tre typerna av angoraget men är ofta blandade beroende på det lilla avelsmaterial som finns. När angoragetterna kom till Sverige på 80-talet kostade en get ca 50 000kr. I dag är priset betydligt lägre och brukar vara allt från några hundralappar – några tusenlappar.

Vad kallas Angoragetens ull fiber?

Mohair kommer från angoragetens ull och består av mycket långa, glänsande fibrer. Ullens struktur gör att den måste spinnas med andra ullkvaliteter för att kunna användas till garn. Mohair har fina värmande och fuktabsorberande egenskaper och hög slitstyrka. Mohairgarn gör stickade plagg luftiga och lätta.

Kan man tvätta ull med såpa?

Dessutom har vanligt tvättmedel ett för högt pH-värde som kan göra att icke-superwashbehandlad ull filtar och krymper eftersom fjällen på ytan börjar stå rakt ut och haka i varandra. Samma höga pH-värde har såpa och olivtvål, vilket funkar på huden men inte lika bra i obehandlad ull och hår.

Vilket Ulltvättmedel?

Vanliga tvättmedel innehåller enzymer som kan skada de naturliga ullfibrerna. Vi rekommenderar istället ett flytande ulltvättmedel. Dom innehåller inga enzymer och har en PH-neutral sammansättning speciellt utvecklad för ylle.

Hur mycket krymper alpacka?

En ärm som har krympts kommer alltså att töjas ut en liten bit och en uttänjd ärm krymper ihop lite från den längden du ville uppnå vid bearbetningen.)

Vad heter hannen av alpacka?

Alpackagarn är spunnet av ull från alpackan som är i familj med laman. Det kan jämföras med vanlig ull från får, men är generellt finare. Det tillverkas på ungefär samma sätt. Alpackan blir, precis som får, uppfödda för ullens skull.

What is Mohair and How Do You Use Mohair

Let’s Talk Handknitted Fabric: Mohair Edition

Avsnitt 6: Skog, plötu och mohair!

Lämna en kommentar