Vad är nackspärr?

Nackspärr innebär att du plötsligt får kramp i nackmusklerna. Det gör ont och du blir stel i nacken. Besvären brukar gå över av sig själv. Besvären kan komma när du har gjort en häftig rörelse med huvudet eller har sovit i en obekväm ställning.

Vad ska man göra för att få bort nackspärr?

Nackspärr går över snabbare om du låter kroppen slappna av och ger den rörelse och blod genom att andas meg ”magen”. Det är lite svårt att ge konkreta övningar för nackspärr då den optimala övningen är beroende på vilken kroppsdel (led) som är låst. Du kan dock försöka följande övningar.

Vad händer när man har nackspärr?

Det som vanligtvis händer när man får nackspärr är att kotorna som sitter i nacken fastnar. Det är då det uppstår kramp i musklerna runt omkring dessa kotor. Området blir ofta irriterat och svullet. Det är vanligt att smärtan strålar ut från nacken till andra kroppsdelar.

Kan man dö av nackspärr?

Allmänt om nackspärr

Nackspärr innebär att du får kramp i muskler kring nacke och hals. Det ger smärta samtidigt som det begränsar rörelser i nacken. Du kan uppleva stelhet när du vrider eller böjer huvudet. Nackspärr är oftast ofarligt – det kan drabba vem som helst och går oftast över av sig själv.

Hur lång tid kan man ha nackspärr?

Nackspärr går oftast över inom några dagar till en vecka, men ibland kan det ta längre. Om du inte är bättre inom två veckor bör du kontakta vården.

Hur ska man sova när man har ont i nacken?

Det bästa för din nacke är att ligga neutralt. Ditt huvud bör ligga rakt och linje med resten av din ryggrad. Det enklaste sättet att hitta den rätta kudden för din nacke är att ta med en kompis, eller partner till butiken. Lägg dig på ryggen med kudden under huvudet.

Är nackspärr inflammation?

Det klassas inte som någon sjukdom i sig utan snarare som ett symtom med flera möjliga orsaker. Nackspärr uppstår plötsligt och är övergående. Ofta börjar besvären med att man gjort en häftig rörelse med huvudet eller att man sovit med huvudet i en ogynnsam position.

Kan nackspärr vara farligt?

De allra flesta som har nackspärr behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral om du inte har blivit bättre inom två veckor. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

När är Nackont farligt?

Vid långvarig värk i nacke med utstrålning, stickningar eller känselbortfall bör du söka vård. Sök vård akut om du får nacksmärta efter en skada eller olycka.

Är det farligt att ha ont i nacken?

Kontakta en vårdcentral om du har ont i nacken och axlarna och inte blir bra på två veckor. Du kan också kontakta en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Sök vård direkt på en vårdcentral eller jouröppen mottagning om något av följande stämmer in på dig: Du får plötsligt en kraftig, ihållande nackhuvudvärk.

Nackspärr – Vad Du Kan Göra

Nackspärr och vad du själv kan göra

Nackspärr 5 hemövningar

Lämna en kommentar