Vad är nageltrång?

Nageltrång orsakas av för trånga skor eller felklippta naglar. Vid nageltrång skär kanten på nageln in i huden och orsakar ett sår. I såret kan bakterier eller svamp tränga in och växa till. På samma sätt kan ett sår vid en nagel orsaka nagelbandsinfektion.

Är nageltrång farligt?

Om nageltrång

Besväret kan både uppstå av yttre faktorer, som för trånga skor, och genetiska faktorer, som att naglarna är väldigt inrullade. Nageltrång kan vara mycket smärtsamt och kan i värsta fall leda till blodförgiftning. Därför är det viktigt att det behandlas i tid.

Vad ska man inte göra när man har nageltrång?

klipp nageln rakt över, men aldrig för kort. tvätta och smörj in fötterna varje dag. använd rymliga skor som inte trycker på tårna. om du brukar ha problem med nageltrång kan du peta in en bit bomull under nageln för att undvika att den växer in i tån.

Kan man klippa bort nageltrång?

Förebygga nageltrång

använda en nagelklippare som klipper rakt istället för rundat. inte klippa tånaglarna för kort vid sidorna så att nageln kan växa in i huden.

Kan man ta bort nageltrång hemma?

Mjuka upp nageln i ljummet vatten en stund. Fila försiktigt på den bit av nageln som trycker mot huden så att den blir mindre vass. Försök att peta in en liten bit kompress fuktad med vatten under nagelkanten för att lätta på trycket. Badda med vatten flera gånger om dagen.

Hur lång tid tar det för nageltrång att läka?

Ibland kan man behöva ta bort hela nageln för att lösa den akuta situationen. Det tar då ett halvår för en ny stortånagel att växa ut igen. Man kan också göra en förebyggande operation i syfte att göra nageln smalare.

Vad kan nageltrång leda till?

Om du har en familjemedlem som har problem med nageltrång är det dessutom mer troligt att du också har det nageltrång. Skada – En skada på din tånagel kan även det orsaka att den växer in i din tå.

Hur ser nagelsvamp ut på tårna?

Till en början blir nageln matt, gul och skör. Sedan förtjockas nageln och lossnar från nagelbädden. Med tiden kan hela nageln förstöras. Nagelförändringarna gör oftast inte ont och påverkar inget annat än utseendet.

Får undersköterskor klippa tånaglar?

Det finns därmed ingen utpekad arbetsgrupp som har till uppgift att klippa naglar på patienter, konstaterar Socialstyrelsen. I stället är det upp till varje verksamhetschef att avgöra vem som kan klippa tånaglarna.

Hur kort ska man klippa tånaglarna?

Tånaglar ska klippas rakt och detta är viktigt då en böjd klippning kan leda till inåtväxande tånaglar och infektion i huden. Nagelns uppgift är att skydda spetsen på tån, så det är även viktigt att inte klippa ner naglarna för kort. När du är färdig med nagelklipparen kan du ta bort de håra kanterna med en nagelfil.

När ska man söka vård för nageltrång?

Man bör söka vård vid nageltrång om man får smärta och varbildning eller om nageltrånget inte blir bättre trots egna försök till lindring. Kontakta en vårdcentral eller jourmottagning direkt om du får nageltrång och lider av diabetes, nedsatt immunförsvar eller nedsatt blodcirkulation.

Nageltrång Fotvårdsteamet

tips vid nageltrång, Fotvårdsteamet

Hur man förebygger nageltrång

Lämna en kommentar