Vad är najadlax?

Vet du vad Najadlax är? Det är en lax som först har gravats & sen kallrökts vilket ger en helt unik smak. Lite pepprig med en hint av dill. Säljs både skivad & hel.

Vad betyder Najadlax?

Najadlax är en gravad och kallrökt lax. Gravningen är kortare än en normal gravning; ett dygn i stället för två, men röktiden är lika lång som för vanlig kallrökt lax. Smaken är mild och har en aning sötma i sig. Passar lika bra på julbordet som till midsommarlunchen.

Vad är Najadrökt lax?

Najadrökt Lax gravas 4-5 dygn i traditionell gravning med svart- och vit peppar. Därefter kallröks den ca 12 timmar och vacuumpackas. Ett eget recept!

Hur man gör gravad lax?

Gör så här
  1. Putsa bort alla ben från laxen men låt skinnet vara kvar. …
  2. Blanda samman salt, socker och peppar. …
  3. Lägg ihop filéerna med köttsidorna mot varandra, tjock del mot tunn del. …
  4. Låt ligga 2 dygn i kyl, vänd påsen 4-5 gånger under tiden.

Kan man äta kallrökt lax direkt?

En kallrökt lax är blank, fin och fast i konsistensen. Den går utmärkt att skiva i tunna skivor. Man använder den i regel kall som den är utan tillagning, men kan även användas till smaksättning i en hel del varma rätter, till exempel lyxig pastasås.

Hur Kallröker man fisk?

Vid kallrökning ska fiskens kärntemperatur hållas under koaguleringstemperaturen, vilket vanligtvis innebär under 30 grader. Den låga temperaturen innebär att kallrökt lax röks under betydligt längre tid jämfört med varmrökt lax, vars kärntemperatur ska upp i 63 grader under minst 30 minuter.

Kan man frysa in skivad gravad lax?

Förvara den gravade laxen i skivor i en burk i kylskåp, håller sig 1-2 veckor. Den går även att frysa.

Vad är det för skillnad på gravad och kallrökt lax?

Vid tillagning av gravad lax blandas en blandning där strösocker ingår denna blandning baddar man sedan laxen i. Vid tillagning av kallrökt och varmrökt lax, liksom som det låter, så röks denna. I själva röken sätts enris, örter eller liknande för att röken skall ge fisken en smak.

Hur gör man kallrökt lax?

Att kallröka är att röka livsmedel vid en lägre temperatur: 18-28°C. När du kallröker tillagar du inte livsmedlet genom upphettning, utan förlänger hållbarheten och sätter smak genom att tillföra sval rök. Det tar i regel längre tid än att varmröka samma råvara.

Kan man frysa in kallrökt lax?

Frys: Gravad, rimmad och kallrökt lax i vakuumförpackning kan frysas och bör då konsumeras inom 3 månader. Varmrökt fisk kan frysas, men blir något blötare i konsistensen. Kokt lax är inte lämplig att frysa.

Vilket håll skära gravad lax?

Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Putsa bort blodrännan längst ner mot skinnet.

Hur länge ska lax gravad?

Klassiskt recept på gravad lax till påsk, jul eller midsommar. Hållbarheten för gravad lax är max en vecka i kylen, men tänk på att tiden förkortas om laxen står framme i rumstemperatur länge.

Kan man äta gravad lax som inte varit fryst?

Svar: Numera behöver man inte frysa odlad lax före gravning eller när den ska ätas rå, enligt Livsmedelsverket. Däremot ska vildfångad lax frysas för att ev parasiter ska dö. Det gör de efter cirka två dygn i frysen, vare sig fisken är rå eller gravad.

Är det farligt att äta kallrökt lax?

Kallrökt lax är lax som är rökt med kall rök så att inte laxen blivit tillagad som i fallet med varmrökt lax. Eftersom laxen inte är tillagad (upphettad till 70°C) finns viss risk för Listeria-bakterier om inte laxen förvaras tillräckligt kallt.

Kan man äta rökt lax?

Enligt livsmedelsverket går det normalt utmärkt att äta både gravad och rökt lax, om den är nygjord eller nyförpackad. Det kan finnas små mängder listeriabakterier i gravad och rökt fisk.

Hur länge håller sig kallrökt lax?

Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning. Hållbarheten beräknas då till tre veckor. Temperaturen skall hålla 2-4° i butik för att garantera bäst före-datum.

Laxskola med Fredrik Eriksson – lär dig stycka och tillaga lax – Nyhetsmorgon (TV4)

Plattektonik (Geografi) – Studi.se

Den långsiktiga Blodtrycksregleringen

Lämna en kommentar