Vad är näsmusslor?

Näsmusslorna är slemhinnebeklädda benutskott som fäster i näsans sidovägg. Det finns tre näsmusslor på varje sida. Vid konkotomi så är det som regel den nedre näsmusslan som behandlas. Behandlingen av näsmusslan är oftast termisk, vilket betyder att det är en värmebehandling.

Vad gör Näsmusslorna?

Vid ett enda andetag skall luften värmas och fuktas för att lungorna skall må bra av luften vi andas in. Näsmusslorna ökar slemhinneytan och skapar turbulens i luften för att värmeväxlingen skall bli så effektiv som möjligt.

Varför svullnar Näsmusslorna?

Nästäppa är ett vanligt problem. Om nästäppan beror på att de nedre näsmusslorna svullnar upp kan man minska storleken på näsmusslorna med hjälp av så kallad radio- frekvensteknik. Inga speciella förberedelser krävs inför operationen. Operationen görs i lokalbedövning.

Hur går det till när man bränner i näsan?

Då bedövar läkaren först insidan av näsan med en speciell nässprej. Blödningen stoppas med en liten pinne doppad i silvernitrat som läkaren håller på kärlet i fem till tio sekunder. Behandlingen brukar inte göra ont. Sedan får du en bomullstuss som är doppad i paraffin eller olja i näsan.

Varför kan jag inte andas genom näsan?

Kontakta en vårdcentral om du är mycket täppt i näsan och inte har blivit bättre efter en månad. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Varför svullnar slemhinnorna?

Du kan få bihåleinflammation i samband med att du är förkyld. Då svullnar slemhinnorna i näsan och bihålorna och det bildas vätska och slem. Eftersom slemhinnan är svullen kan slemmet och vätskan inte rinna ut via gången till näsan. Då blir det kvar i bihålorna.

Var sitter Näsmusslorna?

Vad är näsmusslor? Näsmusslorna är slemhinnebeklädda benutskott som fäster i näsans sidovägg. Det finns tre näsmusslor på varje sida.

Varför svullnar slemhinnorna i näsan?

Den vanligaste orsaken till snuva och nästäppa är att du är förkyld. Vid en förkylning så svullnar slemhinnorna i näsan upp och det gör att det blir svårare att andas genom näsan. Vid en förkylning brukar snoret vara tunt och nästan genomskinligt i början men kan efter några dagar ändra sig.

Varför blir man bara täppt i ena näsborren?

Om man bara är täppt i ena näsborren ska man söka läkare för att kunna utesluta andra sjukdomar. Det är viktigt att inte använda avsvällande nässprayer en längre tid. Hjälper dessa inte efter cirka en vecka, är det bättre att använda kortisonspray som man kan få från sin läkare.

Vad är Conchotomi?

Vid conchotomi med kirurgisk teknik reducerar man näsmusslorna genom att ta bort slemhinna och/eller ben i näsmusslorna så att de minskar i storlek.

Vad skyddar näshålan mot?

Slemmet fångar också upp mikroorganismer och partiklar som lyckats ta sig förbi näshåren. Att luften fuktas, värms upp och rensas är viktigt för att skydda lungorna mot infektioner, nedkylning och uttorkning.

Vad är etsning i näsan?

Den första behandlingen är oftast att fylla näsan med kompresser så att blödningen stoppas av trycket. Därefter görs en bedömning om, och hur ni ska gå vidare. Om du blöder näsblod ofta kan du bli behandlad med en så kallad etsning. Det innebär att blödningen stoppas med hjälp av en pinne doppad i silvernitrat.

Kan man få cancer i näsan?

Cancer i näsa och bihålor är en subgrupp av huvud- halscancer. Definitionsmässigt omfattar området förutom näskaviteten och bihålesystemet som kranialt gränsar mot främre skallgropen, även mellanörat. Området är komplext anatomiskt och ett flertal vävnader kan ge upphov till cancertumörer.

Hur känns cancer i näsan?

De vanligaste första symtomen är långvarig ensidig snuva, nästäppa eller blödning. Symtom som kommer senare är ensidig smärta i ansiktet, tänder som plötsligt blir lösa och dubbelseende. En undersökning av näsan görs med optik. En biopsi kan ofta göras i lokalbedövning vid första undersökningen.

Varför kan jag inte andas in?

Andningsproblem – andningssvikt. Den som inte kan andas fritt och obesvärat eller inte får tillräckligt med luft, kan få kvävningskänslor och känna otrygghet, rädsla, panik och ångest. Ett luftvägshinder kan också vara ett livshotande tillstånd [6]. Andningssvikt (respiratorisk svikt) kan ha många orsaker.

Hur gör man nässköljning?

Ställ dig vid ett handfat och stick in pipen i den ena näsborren. Böj huvudet och överkroppen lite åt sidan och låt kannan följa med. Andas genom munnen och låt vattnet rinna från den ena näsborren till den andra. När ungefär hälften av vattnet har runnit igenom, snyt dig genom den sköljda näsborren.

Överläkarens bästa tips mot förkylningar – Malou Efter tio (TV4)

Andningsorganen 1 (Anatomi övre luftv)

Så går en operation till

Lämna en kommentar