Vad är njursvikt?

Vid njursvikt klarar njurarna inte av att rena blodet som de ska. Då stannar skadliga ämnen och vatten kvar i kroppen som annars hade följt med urinen ut. Njursvikt kan vara akut eller kronisk. Behandlingen som du får beror på vilken typ av njursvikt som du har och vilka besvär du har.

Vilka är symtomen vid njursvikt?

Symtom. Njursvikt kan orsaka trötthet och kraftlöshet. I samband med svår njursvikt känner sig patienten ofta frusen och har illamående, hudklåda och sendrag. Svullnader uppkommer särskilt när man förlorar rikligt med proteiner via urinen.

Är njursvikt farligt?

När du har njursvikt fungerar njurarna sämre, och kan inte utsöndra vatten och skadliga ämnen till urinen lika bra som innan. Kronisk njursvikt utvecklas långsamt, medan akut njursvikt kommer plötsligt. Njursvikt kan ha många olika orsaker, och vilken behandling du får beror på orsaken till din njursvikt.

Vilken mat ska man undvika vid njursvikt?

Andra livsmedel som bör undvikas är citrusjuice, banan och mjölk som dryck. Detta beror på det höga innehållet av fosfor och/eller kalium. Den lagade maten behöver inte vara helt fri från ost och mjölk. Många patienter som har njursvikt har även diabetes.

Var går gränsen för njursvikt?

Diagnosen ”kronisk njursvikt” (ICD-koder N18. 3-N18. 5) innebär att GFR <60 ml/min/1,73m2 förekommit i minst 3 månader. Kronisk njursvikt kännetecknas av smygande och irreversibel försämring av njurfunktion som leder (oftast inom flera år) till terminal njursvikt.

Var har man ont om man har ont i njurarna?

Njurarna sitter i höjd med midjan, bakom tjocktarmen, och skyddas av de nedre revbenen på höger och vänster sida. Vid problem med njurarna kan du uppleva smärtor i både ryggen och magen. Besvären orsakas av allt från skador och muskelvärk till olika inre sjukdomstillstånd.

Vad beror dåligt Njurvärde på?

Anledningen till att du får problem med njurarna kan bero på ett antal olika faktorer. Bland annat kan du få problem om du har ärftliga njursjukdomar, diabetes, obehandlad urinvägsinfektion, övervikt eller röker.

Kan njurar återhämta sig?

Man kan återhämta sig fullständigt efter en akut njurskada, men den kan också leda till bestående njurinsufficiens, dvs. kronisk njursvikt. Även efter ett fullständigt tillfrisknande finns det en ökad risk för att drabbas av en njursjukdom senare – därför är de mycket viktigt att patienten går på efterkontroller!

Vad ska Kreatininvärdet ligga på?

För kreatinin ligger referensintervallet för kvinnor ungefär mellan 40 och 90 mikromol per liter (µmol/L). För män ligger värdena oftast mellan 50 och 100 µmol/L. För kreatinin är det särskilt svårt att bedöma resultatet i relation till referensintervallet.

Vad är bra att dricka för njurarna?

Den bästa drycken för njurarna och urinblåsan är vatten. Omkring 60% av din kropp består av vatten så därför måste du vara uppmärksam på att hela tiden tillföra nytt vatten. Om du inte dricker tillräckligt, eller om du förlorar mycket vätska, kan du bli uttorkad och få njursten.

Kan man äta ägg vid njursvikt?

Redan vid måttlig nedsättning av njurfunktionen påverkas hormoner som sköter njurens hantering av fosfat. Vilka livsmedel bör man se upp med? – Ägg, mjölk, kött, fisk, nötter och baljväxter är rika på fosfater.

Hur stärker man njurarna?

5 Tips för att hålla dina njurar friska och vid god hälsa genom livet. Se till att du dricker ordentligt: Det är lätt att glömma bort att dricka vatten under en arbetsdag, speciellt för äldre. Tänk på att få i dig vätska under hela dagen, varje dag.

What is Kidney Failure?

Acute Renal Failure

Vattenbalans och njurar

Lämna en kommentar