Vad är norrsken och hur uppstår det?

Solvinden består av laddade partiklar som solen utsöndrar. Dessa fångas upp av jordens magnetiska fält och dras till polerna i väldigt hög hastighet. Norrskenet uppstår när partiklarna kolliderar med atomer och molekyler i jordens övre atmosfär (jonosfären) och förvandlar kinetisk energi till visuellt ljus.

Hur långt ner i Sverige kan man se norrsken?

Om du vill se norrsken i Sverige

Norrsken kan ibland synas i södra Sverige, men bäst chanser att se norrsken är under vinterhalvåret i Norrland. Polarskenen är ljussvaga fenomen och de syns därför inte under dagen eller sommartid när det är ljusa nätter. Givetvis krävs det att himlen är någorlunda molnfri.

Hur vet man när det blir norrsken?

Norrskenssäsongen i Abisko är mellan 19 november till 20 mars. För största möjliga sannolikhet att se norrsken bör du, förutom att befinna dig långt norrut en vinterkväll, vara på en plats fri från ljusföroreningar, högt belägen och som sällan har mulet väder eller moln.

När är störst chans att se norrsken?

Den bästa tiden på året att se Aurora

Och väglaget på hösten är bättre och säkrare för dig som planerar att köra en tur på egen hand. Temperaturerna är mildare och pendlar mellan 0 och 10 grader C, vilket definitivt är ett plus om man hoppas att fånga norrskenet på bild.

Vart ska man vara för att se norrsken?

Ju längre norrut du reser, desto större chans har du att få en glimt av norrskenet. Ovanför polcirkeln (66°33’N) är det allra bäst att gå på norrskensjakt och därför utgör norra Norge och Svalbard några av de bästa ställena på jorden för att uppleva norrsken.

När ser man norrsken bäst i Sverige?

I Sverige är det i Norrbotten som man har störst chans att se norrsken och i Norrbotten är Kiruna en av de bästa platserna. Norrsken syns bäst från september till april. Det måste vara mörkt och någorlunda klart väder.

Kan man se norrsken med blotta ögat?

Ja, man kan se norrsken med blotta ögon. Det är dock ganska annorlunda när det fångas i en kamera än vad man ser genom ögonen.

När blir det norrsken nästa gång 2022?

Observerad geomagnetisk aktivitet och prognos

Det högsta observerade Kp-värdet under de senaste 24 timmarna var 2 (below NOAA Scale levels). Det högsta prognoserade Kp-värdet för 08 May-10 May 2022 är 3 (below NOAA Scale levels).

Hur ofta kan man se norrsken?

På berget Nuolja i Abisko finns Aurora sky station som öppnades 2007 just för att kunna beskåda himlaspelen. Lonely Planet har utsett Aurora Sky Station till världens bästa plats att uppleva norrsken på. Från oktober till slutet av mars kan man se norrsken mer eller mindre varje kväll.

Kan jag se norrsken idag?

Mina favoritställen för att se och fotografera norrsken är ute vid kusten och i skärgården. Där finns mörkret och fri sikt mot norr. Här kan man även utnyttja vattnet för att få fina speglingar av norrskenet. Bästa tiden för att se norrsken brukar vara omkring kl 23.00, då når norrskensovalen som längst söderut.

Kan man se norrsken i Stockholm idag?

Ny chans ikväll

– Det kan vara en god chans att se det i Stockholm ikväll, kanske 30 till 35 procents chans, säger Hans Bengtsson. För att maxa chansen att få syn på norrskenet ska man helst befinna sig utanför stans tätbebyggda områden, med en öppen horisont och dit så lite av stadens ljus som möjligt når.

Var kommer norrskenet ifrån?

Vad är norrsken?

1. Vad är ett norrsken och hur bildas det?

Lämna en kommentar