Vad är norrsken?

Vad är norrsken enkel förklaring?

Solvinden består av laddade partiklar som solen utsöndrar. Dessa fångas upp av jordens magnetiska fält och dras till polerna i väldigt hög hastighet. Norrskenet uppstår när partiklarna kolliderar med atomer och molekyler i jordens övre atmosfär (jonosfären) och förvandlar kinetisk energi till visuellt ljus.

Hur börjar norrsken?

Norrskenets uppkomst

Förenklat kan man säga att norrsken är ett samspel mellan solens energi, jordens magnetfält och atmosfär. Det hela börjar när laddade partiklar kastas ut från solen, som sedan transporteras igenom rymden mot jorden i en sk. solvind.

Var finns norrskenet?

Norrskensovalen, även kallad ovalen, ligger som en ring runt den magnetiska nordpolen mellan cirka 66 latitud och 69 latitud. Chansen att se norrsken är som bäst om du befinner dig inom ovalen.

Hur låter norrskenet?

Norrskenets rörelser påverkar jordens magnetfält, vilken orsakar förändringar i elektrifieringen av atmosfären, trots att det är stora distanser mellan norrskenet och atmosfären. Elektrifieringen producerar ett sprakande ljud nära jordens yta när den möter objekt på marken – mycket likt ljudet från radiobrus.

Vad är norrsken barn?

Ljusfenomenet är vanligast vid jordens polarområden. Norrsken uppstår när elektroner (/laddade partiklar) mestadels från solen (men även från rymden) faller mot jorden. Elektronerna träffar atmosfären, krockar med atomer och molekylerna som finns där, vilket skapar ljuset som kallas norrsken.

Hur ser norrsken ut med blotta ögat?

Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.

När är störst chans att se norrsken?

Norrskenssäsongen i Abisko är mellan 19 november till 20 mars. För största möjliga sannolikhet att se norrsken bör du, förutom att befinna dig långt norrut en vinterkväll, vara på en plats fri från ljusföroreningar, högt belägen och som sällan har mulet väder eller moln.

Var ser man norrsken bäst i Sverige?

I Sverige är det i Norrbotten som man har störst chans att se norrsken och i Norrbotten är Kiruna en av de bästa platserna. Norrsken syns bäst från september till april. Det måste vara mörkt och någorlunda klart väder. Det bästa är att befinna sig utomhus på en öppen plats som inte störs av någon belysning.

När ser man norrsken bäst i Sverige?

Från augusti till april har du bäst chanser att se norrsken i Sverige, ju mörkare nätter ju bättre så vintern är en bra period.

Hur långt söderut kan man se norrsken?

Var kan jag se norrsken? Norrsken är vanligast förekommande i polarregionerna, inom en radie av 2500 km runt de magnetiska polerna. Detta område kallas polarskenszonen eller polarskensovalen. Ju längre norrut du reser, desto större chans har du att få en glimt av norrskenet.

När kan man se norrsken i Norge?

Från slutet av september till sent i mars är det mörkt från tidig eftermiddag till sent på morgonen i Nord-Norge. Då har du störst chans att se norrskenet svepa över himlen.

När är det norrsken?

Observerad geomagnetisk aktivitet och prognos

Det högsta prognoserade Kp-värdet för 08 May-10 May 2022 är 3 (below NOAA Scale levels).

Vilken färg har norrsken?

Syre högre upp (ungefär 300 km ovanför oss) ger rubinrött norrsken. Kväve på lägre höjd ger blått ljus och när partiklarna krockar med den här gasen på högre höjd ger det underbara nyanser av lila och violett. När de här färgerna blandas på himlen kan man även se rosa och vitt ljus.

Vad är norrsken?

Var kommer norrskenet ifrån?

Polarsken / Norrsken / Aurora Borealis i Skandinavien

Lämna en kommentar