Vad är ortorexi?

Ortorexi är med andra ord en fixering vid mat och träning där individen blir besatt av att äta hälsosamt och träna. Även om ortorexi liknar en ätstörning har det ännu inte klassificerats som en formell ätstörningsdiagnos, dock erkänns den allt oftare i vetenskapliga studier.

Vad är orsaken till ortorexi?

När en person drabbas av ortorexi fastnar hen i ett tvångsmässigt hälsosamt beteende där de olika delarna, träning och mat, ägnas en överdrivet stor tid. Många som drabbas av ortorexi nämner omvärldens hets på att du ska äta rätt och träna för att se bra ut som en anledning till att man drabbas av ortorexi.

Vad händer i kroppen när man har ortorexi?

Forskning visar på att kvinnor med ortorexi också ofta får mycket låga halter av könshormonet östrogen vilket gör dem mer känsliga för smärta, deprimerade samt att deras skelett kan bli skörare och leda till benskörhet. Männen i sin tur får ofta låga testosteronnivåer, vilket på sikt även påverkar deras skelett.

Vilka får ortorexi?

Likt med många andra ätstörningar, är ortorexi något som drabbar kvinnor i högre utsträckning än män. Ortorexi är dock vanligare hos män än vad anorexi är, där det är överrepresenterat unga kvinnor som drabbas. Ortorexi är vanligare hos ungdomar och unga vuxna än hos äldre personer.

Hur vet man om någon har ortorexi?

Du skjuter upp eller hoppar över måltider, äter långsamt och ofta ensam. Du äter stora mängder onyttig mat när du är ensam. Du gör dig av med det du har ätit genom att till exempel kräkas. Du tränar överdrivet mycket eller får ångest om du låter bli träningen någon gång.

Hur blir man av med ortorexi?

Sök vård om du behöver det

Kontakta en vårdcentral om du mår mycket dåligt. Där kan du få träffa en kurator eller en psykolog och få samtalsstöd. Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Där kan du även få hjälp med var du kan söka vård.

Hur blir man frisk från ortorexi?

Vissa säger att ortorexi inte går att bli frisk ifrån, ur min synvinkel är det ett tillstånd som absolut går att komma ur. Träning kommer inte med ett pris man måste betala, vi måste inte betala med något alls. Träningen är min, den är din, den är allas. Träning är ett privilegium och ingen belöning.

Vad är överdriven träning?

Tvångsmässig träning är inte en psykiatrisk diagnos, utan ingår ofta som symtom i en av ätstörningarna. Men oavsett om man har en ätstörningsdiagnos är tvångsmässig träning starkt kopplat till ätstörningssymtom som restriktivitet och självkritik.

Får ångest av att äta onyttigt?

Men det är också vanligt att tappa kontrollen över sitt ätande och äta massor av onyttig mat. Du kan ha en ätstörning om några av det här sakerna stämmer in på dig: Du tänker väldigt mycket på vad du äter och hur mycket du väger. Du får ångest av att äta, eller måste äta särskild mat på ett särskilt sätt.

Hur många lider av ortorexi?

Ortorexi är inte en egen diagnos utan räknas till ätstörningen UNS, ätstörning utan närmare specifikation. Viss forskning pekar på att runt sex procent av befolkningen har ortorexi, men detta behöver säkerställas med fler studier.

Vilken är den vanligaste ätstörningen?

De mest kända ätstörningarna är Anorexia Nervosa och Bulimia Nervosa, medan de vanligast förekommande är så kallade atypiska ätstörningar. Det innebär att personen har vissa anorektiska eller bulimiska symtom, men uppfyller inte alla kriterier för någon av de specifika ätstörningarna.

Vilka drabbas av ätstörningar?

Oftast drabbas tonårsflickor och unga kvinnor. Ca 10% av fallen med anorexi är pojkar eller unga män. Bulimi och atypiska ätstörningar bland po- jkar och män är mycket svåra att uppskatta men vissa studier antyder att förekomsten ökar. När det gäller hetsätningsstörning har det uppskattats att cirka 25% är män.

Vad triggar ätstörningar?

Det kan till exempel bero på ärftlighet, att du mår psykiskt dåligt, att du påverkas av skönhetsideal i media eller olika idrottssammanhang, att du har dålig självkänsla eller har varit med om en traumatisk händelse. Annat som kan påverka är om du inte har det bra hemma och med kompisar.

Hur vet man om en person har en ätstörning?

Symptom på anorexi

Du funderar konstant över vad du ska äta, eller inte ska äta. Du är rädd för att gå upp i vikt och känner att du måste hålla igen med vad du äter. Du få ofta kommentarer från andra om att du är för smal. Du tycker att du är för tjock och det spelar ingen roll vad andra säger.

Har mitt barn en ätstörning?

Ett barn eller en tonåring som drabbats av anorexi är rädd för att gå upp i vikt. Trots att barnet ser för smalt ut, anser hen sig vara för tjock. Vad som ytterligare komplicerar tillståndet är att viktnedgång kan uppmuntras av omgivningen. Viktkontroll kan bli ett sätt att ta hand om svåra känslor.

Vad gör man om man misstänker ätstörning?

Du kan ta reda på var man kan få hjälp där ni bor, och tipsa den som har ätstörningar. Du kan fråga om hen vill att du följer med, till exempel till en ungdomsmottagning, vårdcentral eller elevhälsan. Du kan också kontakta de ställena själv om du mår dåligt av situationen eller behöver råd.

What Is Orthorexia Nervosa? | Eating Disorders

What is orthorexia?

Orthorexia: Symptoms

Lämna en kommentar