Vad är p piller?

Vad gör Ppiller?

Ppiller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. Ppiller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. Ppiller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Får man mens med p-piller?

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du mens. Mensen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt sista ppiller. Men mensen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att mensen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.

I vilken ålder kan man börja med p-piller?

Preventivmedel (skydd mot graviditet) ska vara tillgängliga för alla som har behov av dem. Det finns ingen åldersgräns för preventivmedel och kvinnan behöver inte undersökas gynekologiskt när hon börjar använda dem. Kondom är fortfarande det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar.

Är det farligt att äta p-piller?

För de flesta är ppiller inte farligt. Men för att få ppiller måste man tillsammans med barnmorska eller läkare besvara vissa frågor. Man ställer bland annat frågor om någon i familjen drabbats av blodpropp i unga år. Man kollar också blodtryck och vikt på den som vill ha ppiller innan man skriver ut ett recept.

Vad händer med mensen när man tar Ppiller?

Några av tabletterna är utan hormoner om du har en karta med 28 tabletter. De kallas för sockerpiller. Under de dagar som du äter sockerpiller eller inte tar några piller alls får du en så kallad bortfallsblödning som är som en mens. Du är fortfarande skyddad mot att bli gravid.

Kan man gå upp i vikt när man slutar med p-piller?

Det var frågor om preventivmedel, graviditeter, rökvanor samt längd och vikt. Svaren visade att 20 procent hade slutat med ppiller för att de var rädda för att gå upp i vikt. – Därför är det viktigt att informera om att ppiller inte påverkar kroppsvikten.

Kan det vara svårt att bli gravid efter att ha börjat med p-piller?

Nej, ppiller påverkar inte din framtida förmåga att bli gravid eller föda barn. När du äter ppiller har du ingen ägglossning. Den blödning som kommer vid sockerpillren/uppehållsveckan är en blödning från livmodern. Det är p-pillren som styr den blödningen, du har alltså ingen ägglossning före.

Måste föräldrarna veta om man ska ha p-piller?

Svar. Nej, dina föräldrar måste inte veta eller godkänna att du skaffar ppiller, eller nåt annat skydd mot graviditet. Men det är bra om du kan berätta det för dem. Det beror på att de ansvarar för dig, din hälsa och vilka läkemedel du tar.

Hur länge håller p-piller utgångsdatum?

Hej! Utgångsdatumet hittar du efter texten <Utg. dat> eller <EXP> på ytterförpackningen. Läkemedlet är hållbart till och med den månaden som står på förpackningen.

Hur mycket kostar p-piller för ett år?

Reglerna innebär bland annat: Egenavgiften blir max 100 kr per år. För ppiller innebär detta en egenavgift på 25 kr per tremånadersperiod. För hormonella preventivmedel som är verksamma längre än ett år är egenavgiften max 100 kr per uttag.

Hur många får blodproppar av p-piller?

Ppiller som innehåller östrogen ger ökad risk för blodproppar. Men risken är väldigt liten, 6 av 10 000 kvinnor drabbas.

Hur länge kan man äta ihop p-piller?

Obligatorisk fas = 21 dagar med aktiva ppiller

Du kan då göra på två olika sätt: 1. Få blödning när den kommer av sig själv Du kan fortsätt ta p-pillren utan uppehåll tills du får en blödning. Då tar du ett uppehåll på 4 dagar och startar sedan med p-pillren igen.

Måste man ta sina p-piller samma tid varje dag?

Det viktiga med ppiller är att man tar dem regelbundet, men att du ibland tar dina ppiller klockan 7 och ibland klockar 10 spelar ingen roll. Det viktiga är att det inte går mer än 36 timmar mellan två piller, eftersom du då inte längre har ett säkert graviditetsskydd.

Menstruationscykeln och p-piller

Gynekologen avslöjar de vanligaste myterna om preventivmedel – Nyhetsmorgon (TV4)

Gynekologen svarar på tittarfrågor om preventivmedel – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar