Vad betyder ordet påföljd?
En gemensam benämning på olika straff som böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse och överlämnande till särskild vård.
Vad finns det för påföljder i Sverige?
De påföljder man kan dömas till är: böter, villkorlig dom, skyddstillsyn, fängelse, vård, samhällstjänst.
Vad är skillnaden mellan straff och påföljd?
Som straff räknas fängelse och böter. Till annan påföljd räknas villkorlig dom, skyddstillsyn och överlämnande till särskild vård.
Hur bestäms påföljd?
Det är belastningsregistret som visar om den åtalade har dömts tidigare. Förekommer hen i belastningsregistret med annat än bötesdomar är det fråga om återfall i brott och det kan då vara ett skäl för att bestämma påföljden till fängelse.
Hur ser Sveriges straffsystem ut?
Omvandling till tidsbestämt straff
Efter att ha avtjänat minst tio år av straffet kan den dömde ansöka om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Om tingsrätten går med på ansökan, får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, som är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige.
Är förekommande i minst 1 strafföreläggande?
Vid mindre allvarliga brott kan åklagare besluta om ett så kallat strafföreläggande i stället för att väcka åtal, vilket innebär att det inte blir någon rättegång. En förutsättning för ett strafföreläggande är att den som misstänks för brottet har erkänt det, antingen omedelbart eller inom en viss angiven tidsperiod.
Vad är åtalspunkter?
För att ett åtal ska kunna väckas måste bevisningen vara tillräckligt stark. Åklagaren ska på objektiv grund kunna förvänta sig en fällande dom. Det kan hända att åtal inte väcks, trots att ett brott har begåtts, för att åklagaren bedömer att det inte finns tillräckligt med bevis för att få en fällande dom.
Varför utdöms straff?
Om domstolen kommer fram till att den tilltalade har gjort sig skyldig till ett brott, kan ett straff utdömas. Vilket straffet blir beror på vad lagen säger om följder för det aktuella brottet, hur allvarligt rätten anser att brottet är och den dömdes personliga förhållanden.
Vad är det vanligaste straffet i Sverige?
Fängelse. I Sverige så döms ungefär 13000 personer årligen till fängelse och längden på straffet varierar från allt till 14 dagar till livstid (livstid kan först omprövas och tidsbestämmas i en domstolsförhandling i Örebros Tingsrätt efter tio år).
Vad är en kriminalvård?
Kriminalvårdens uppgift är att genom frivård och fängelser verkställa de påföljder som domstol dömer ut, driva häkten, transportera klienter samt göra personutredningar och ge sitt yttrande till domstolen inför en rättegång.
Vilka är de värsta brotten?
De rangordnar generellt mord och våldtäkt på absoluta toppen, misshandel och kattungemord högt och brott rörande saker och resurser lägre. I detta delar de rättsstatens syn i största allmänhet: människor är viktigare än saker.
Är böter ett straff?
Böter är det mildaste straffet och betalas i pengar. Det finns tre former av böter: dagsböter, penningböter och normerade böter. Dagsböter bestäms till ett visst antal beroende på hur allvarligt brottet är och där storleken av varje dagsbot beror på hur den bötfällda personens ekonomi ser ut.
Vad är det som avgör straffets längd?
Hur långt straffet blir beror på hur allvarligt brottet är. Vanligtvis börjar man avtjäna sitt fängelsestraff inom tre månader från det att domen inte längre kan överklagas. Det normala är att man släpps när man har avtjänat två tredjedelar av sitt straff, så kallad villkorlig frigivning.
Vad är Straffmätningsvärde?
Straffmätningsvärdet kan vara lägre än vad straffskalan tillåter, om rätten anser att det finns särskilda skäl för det. Både straffvärdet och straffmätningsvärdet består av ett antal böter eller en viss tid i fängelse, exvis ”150 dagsböter” eller ”2 år och sex månaders fängelse”. Antalet böter är mellan 30 och 150.
Hur bestäms en dom?
Påföljden bestäms inom ramen för dessa straffskalor. För till exempel grov misshandel är straffskalan fängelse i 1-10 år. Vad som avgör var man hamnar på skalan är olika faktorer och omständigheter, till exempel vilka skador som har uppkommit eller på vilket sätt misshandeln har utförts.
Samhällskunskap Från brott till straff
Val av påföljd – Del 1 – Försvårande och förmildrande omständigheter
Lag och rätt Påföljder, straff och vård