Vad är pärlspont?

Den är en fasspontpanel och används som stående panel och på samma sätt som faspanel till innertak, innerväggar och bröstningar. Pärlsponten har en liten upphöjning på fjädern – en ”pärla” – vilket ger vad man idag beskriver som allmogestil på det färdiga resultatet.

Hur sätter man pärlspont?

Enklaste sättet och med minst risk för skador på panelen är att montera den med en dyckertpistol. Använd dyckert med dimensionen 1,2×50 millimeter. Alternativt kan panelen spikas med hammare. Använd i så fall dorn för att undvika skador.

När användes pärlspont?

Pärlspont slog igenom stort i samband med industrialismen i mitten av 1800-talet. Namnet kommer från den lilla rundningen – eller pärlan – i fjädern. I dag används pärlspont ofta i kök för att tillföra en traditionell känsla i ett modernt hem.

Hur ser pärlspont ut?

Det som särskiljer pärlsponten från annan träpanel är “pärlan”, den runda fräsningen på brädans fjäder (ena kant). Pärlan är till för att kasta skugga över glipan som kan uppstå mellan panelerna när virket rör på sig, och det är den som ger panelen sin mjuka, hemtrevliga framtoning.

Vad kostar pärlspont?

Panel – Pärlspont 95 mm
 • Schellacklösning Selder & Co – 250 ml. 105-319. 175 :- Lagerstatus 2-4 vardagar Köp.
 • Linoljefärg Selder & Co – Vit grund. 105-710-0.45L. 189 :- Lagerstatus 2-4 vardagar Info.
 • Panel – Pärlspont 70 mm. 113-307-30. 725 :- Lagerstatus 5-10 vardagar Info.
 • Panel – Pärlspont 120 mm. 113-306-33. 1 130 :-

Hur högt sätter man Pärlspont?

Nu ska hantverkaren visa hur man sätter upp klassiska, höga paneler med pärlspont. När han startar med arbetet finns golvlist och dörrinfattning. Han börjar med att markera en panelhöjd på 88 cm. Han använder ett vattenpass för att dra en vågrät linje så han är säker på att panelen blir helt rak.

Vilket lim till Panelskivor?

Det här behöver du till ditt projekt
Verktyg Material
Vattenpass Lod Märkpenna Skruvdragare Skelettpistol Skruv Montagelim Latexfog Panelskivor

Vilken bredd på Pärlspont?

Den första variantern på pärlspont kom redan på 1800-talet. Vanligast var då den bredare varianten, medan de smalare varianterna(70, 95 bredd) var vanligare under 1900-talet. Vår pärspontspanel är 13mm tjock och finns i tre bredder 70mm, 95mm och 120mm.

Vilka höjder ska det vara på bröstpanel?

Bröstningen var ungefär 2/3—3/5 av väggens höjd. Panelen fick en ljus kulör eller ådringsmålades. Ofta hade snickerier och dörrar i rummet samma målning. Populära träslag var mahogny, ek och björk.

Var spikar man Pärlspont?

Spika upp panelen Det vanligaste är att spika upp panelen (max c/c 600 mm). Vi rekommenderar att du spikar i innerkant av fjädern, på skrå in i panelen. Om det är en Finess-panel (dold spikning) som ska sättas upp så sätter du spiken i en 45-graders vinkel i spikspåret som är markerat på fjädern.

Vilken färg till Pärlspont?

Pärlspontspaneler har traditionellt sett alltid målats med linoljefärg. Gammal linoljefärg behöver du inte skrapa bort innan du målar på ett nytt lager. Måla tunt i panelens längdriktning och dra ut färgen ordentligt i skåror och veck.

Hur tätt spika Pärlspont?

Dimensionen bör vara minst 22 x 45 när man har ett fast och jämnt underlag, och vid ett sviktande eller ojämnt underlag minst 34 x 45. Fästdonen (spik eller skruv med plugg) bör fästas med maximalt c 600 avstånd.

Vilken liggande panel är bäst?

Välj stående eller liggande panel
 • Stående panel: • Får huset att verka högre och smalare. • Valet av profiler och dimensioner påverkar husets karaktär. …
 • Liggande panel: • Får huset att verka lägre och bredare. …
 • Bred panel: • Ger ett massivt och gediget intryck.
18 maj 2018

Var köpa Pärlspont?

Besök din Byggmax-butik för att se vilka längder som finns i lager. 12×95 mm pärlspont i obehandlad furu. Pärlsponten är försedd med not och fjäder för enkel montering. Panelen säljs i paket med olika längder per paket.

Kan man ha Pärlspont i badrum?

Att sätta träpanel i badrummet ger både rumskänsla och för tankarna till sekelskiftet. Det gäller dock att sätta upp och placera den rätt så att man inte får problem med fuktskador. – Jag har själv pärlspont i badrummet och den lösningen har fungerat i tio år.

Hur bygger man Bröstpanel?

Gör så här:
 1. Mät och rita upp speglarna på väggen.
 2. Limma fast plywoodskivorna A med montagelim.
 3. Slå med en gummiklubba över hela ytan så att skivan pressas fast ordentligt.
 4. Limma fast en B med montagelim mot A och slå med gummiklubban. …
 5. Limma därefter fast nästa B och ytterligare två C.
13 nov. 2018

Hur gör snickaren – Montering av innertakpanel

Byggbeskrivning: Så sätter du invändig träpanel

LUCKOR OCH PÄRLSPONT | RENOVERINGSVLOGG

Lämna en kommentar