Vad är pco?

Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är den vanligaste hormonella rubbningen hos kvinnor i fertil ålder och beror på ökad aktivitet av testosteron. Symtom på PCOS bör utredas med hormonprover och ultraljud av äggstockarna.

Vad är PCO syndrom?

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom och syftar på de många äggblåsor som finns på äggstockarna hos drabbade kvinnor. Men faktum är att just äggblåsorna, som leder till oregelbunden ägglossning och därmed mens, egentligen är ett symptom på syndromet.

Vad är skillnaden mellan PCO och PCOS?

Mellan 10 och 15% av kvinnor i fertil ålder beräknas ha PCOS. Siffrorna är varierande eftersom kriterierna för diagnos och sätt att mäta är olika över tid. PCO står för polycystiska ovarier, och PCOS för polycystiskt ovariesyndrom. Polycystiska ovarier betyder ”äggstockar med många små äggblåsor”.

Hur stor är chansen att bli gravid med PCO?

Ägglossningen och en mer regelbunden mens kommer ofta igång närmare 40-årsåldern. Du som har PCOS kan få hormonbehandling som gör det lättare att bli gravid. Eftersom du antagligen har många ägg är chanserna att bli gravid ofta goda.

Kan PCO gå över?

Det går inte att bli helt fri från PCOS men det går att behandla de besvär man får. För många som har övervikt och PCOS kan det vara tillräckligt att ner några kilo för att återställa hormonbalansen och få igång menstruationerna.

Har jag för mycket testosteron kvinna?

Testosteron har samma effekt på kvinnor som hos män, det vill säga att hormonet ökar t. ex. sexlust, muskelmassa och muskelstyrka. Alltför höga nivåer av könshormonet kan leda till att kvinnor börjar utveckla manliga drag, exempelvis ökad behåring på kropp och ansikte, förstorad klitoris och håravfall.

Vad ska man äta när man har PCOS?

Ät ordentligt och balanserat under dagen och undvik socker-bergochdalbanor, även om de består av rawfoodbollar. Sömn hjälper, magnesium hjälper, inositol är ett alternativ. D-vitamin är en förutsättning för att du ska ägglossa ordentligt och det finns gott om forskning på hur det är inblandat i PCOS.

Hur kan man gå ner i vikt om man har PCOS?

Det kan vara klokt att ta hjälp av en dietist om du vill gå ner i vikt. Det är inte meningen att du ska ”banta” utan en dietist kan hjälpa dig med att se över din kost för att se hur du kan äta mat som håller dig mätt längre, att du får i dig den näring du ska ha och en kost som fungerar för hur du lever ditt liv.

Kan man bli gravid om man har PCO?

Kvinnor med PCOS löpte 45 procents ökad risk att drabbas av havandeskapsförgiftning under graviditeten, och dubbelt så hög risk för mycket för tidig förlossning och graviditetsdiabetes. Barnen till dessa mödrar löpte större risk att födas stora för tiden och med syrebrist i samband med förlossningen.

Hur blev ni med PCOS gravida?

Svar: Kvinnor med PCO har generellt mycket höga chanser vid IVF – ännu mer så om de är så unga som 32 år och normalviktiga. Därför finns det all anledning att vara positiv till era chanser. Två IVF-försök är inte så många med den grundchansen som ni borde ha.

Polycystic Ovary Syndrome | PCOS | Nucleus Health

Hur vet jag om jag har PCOS? – Nyhetsmorgon (TV4)

Så påverkar hormonsjukdomen PCOS – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar