Vad är phishing?

Hur upptäcker man phishing?

Så känner du igen ett phishingmail

Kontrollera avsändarens mailadress för att få en första känsla för om mailet är legitimt eller om det kan röra sig om en phishing-attack. Målet med en phishing-attack är att du som mottagare av ett mail ska bli lurad att uppge privat och känslig information.

Vad betyder phishing på svenska?

Phishing heter nätfiske på svenska och är en omskrivning från engelskans fishing. Nätfiske är idag den vanligaste metoden angriparen använder för att komma åt lösenord eller bank- och kortuppgifter.

Hur fungerar phishing?

Vad är phishing/nätfiske? Phishing, eller nätfiske som det även kallas, är en av de vanligaste attack-metoderna bland cyberkriminella idag. Metoden går ut på att via mail, SMS, eller chatt-tjänster lura mottagaren att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil.

Vad händer om man klickat på en länk?

Om mottagaren klickarlänken och därefter klickar sig vidare så laddas ett virus ned och infekterar mottagarens mobil. Viruset kan i sin tur leda till att mottagarens mobil används för att skicka vidare fler falska sms och därmed sprida viruset vidare, både i Sverige och utomlands.

Hur anmäla phishing?

Anmäl spam till Konsumentverket

Reklam som du inte har sagt ja till att få brukar kallas för skräppost eller spam. Om du får spam eller skräppost kan du anmäla det till Konsumentverket.

Får meddelande om paket jag inte beställt?

Polisen varnar för falska paket-sms

Polisens uppmaning är att aldrig klicka på länkar i sms och mejl om du inte är helt säker på var de kommer ifrån. I det fall att du väntar på en beställning ska du alltid gå tillbaka till din beställningsbekräftelse och följa leveransinformationen.

Kan man få virus av att klicka på en länk?

Virus sprids via länkar på webbsidor och via Epost där man försöker dig som användare att klicka på en länk som sprider viruset till dig. Det kan ofta kännas oskyldigt och du förstår inte själv att du blivit infekterad. Olika virus att skapade för att göra olika saker med dina dator.

Får konstiga sms?

Det kan vara säkerhetsvarningar eller erbjudanden som du genast måste utnyttja. Det är en vanlig typ av hackningsförsök. Ingen bank ber dig uppdatera kontoinformation eller bekräfta koden till ditt bankkort via sms. Är du osäker, kontakta banken.

Hur får man bort nätfiske?

Rapportera ett meddelande som nätfiske iOutlook.com

Obs!: När du markerar ett meddelande som nätfiske rapporterar det avsändaren men blockerar dem inte från att skicka meddelanden till dig i framtiden. Om du vill spärra avsändaren måste du lägga till dem i listan med spärrade avsändare.

Hur polisanmäler man bedrägeri?

Anmäl bedrägeribrott till polisen

Anmäl övriga bedrägeribrott genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation. Är det ett pågående brott ring 112. Tänk på att kontakta din bank så snart som möjligt.

Kan det vara farligt att öppna ett mail?

Att öppna mailet är inte farligt men att klicka på länkarna kan vara förödande. Det vanligaste som händer är att hela datorn låser sig och du måste betala pengar för att dom ska låsa upp den. Detta gäller också servrar, en hel server kan bli låst.

Kan man bli kapad via sms?

Senaste veckorna har det rapporterats om flera fall där folk råkar ut för Bank-ID kapning via SMS. På grund av detta så går polisen ut med en varning om hur man ska gå till väga när man blir utsatt.

What is phishing? Learn how this attack works

What is Phishing?

Phishing Explained In 6 Minutes | What Is A Phishing Attack? | Phishing Attack | Simplilearn

Lämna en kommentar