Vad är plack på tänderna?

Plack är den klibbiga, vitaktiga beläggning som hela tiden bildas på tänderna av bakterier i munnen. Placket medverkar till att det blir hål i tänderna och också orsakar tandköttsproblem. När det utfälls kalk från saliven i placket bildas tandsten.

Kan man ta bort plack själv?

Du kan inte ta bort tandsten själv utan betydande risk att skada tänder och tandkött. Det du möjligtvis kan göra med dylika kit är att ta bort plack, men det görs bäst med en tandborste och tandtråd vid den dagliga tandborstningen. Tandsten är förhårdnad plack som tar tid på sig att härda och sedan sitter som berget.

Hur ser plack ut på tänderna?

Tandsten som bildas ovanför tandköttskanten är först grynig och har oftast en vitaktig färg. När den sedan blir hårdare kan den få en gulbrun eller mörkbrun färg av att du till exempel dricker kaffe, te eller vin. Tandsten ovanför tandköttskanten gör att du får svårare att hålla rent nära tandköttskanten.

Hur får man bort plack från tänder?

Hur man behandlar och förebygger plack och tandsten
  1. Besök tandläkaren var sjätte månad för att ta bort tandsten och rengöra tänderna grundligt.
  2. Borsta med en antibakteriell fluortandkräm som exempelvis Crest Pro-Health. …
  3. Använd tandtråd minst en gång om dagen för att ta bort plack och matrester mellan tänderna.

Vad hjälper mot plack?

Använd en manuell eller elektrisk tandborste med ett litet tandborsthuvud och mjuka, runda tandborststrån och borsta särskilt noga runt tandköttskanten. Använd tandtråd eller mellanrumsborste för att ta bort plack på svåråtkomliga ställen, som t ex mellan dina tänder.

Hur bra är Ultraljudstandborste?

Det finns inga vetenskapligt granskade studier på att ultraljudstandborsten Emmi- pet (Emmi- ultrasonic) har effekt. Tillverkarens egna studier av sin produkt för människor ”Emmi-dent” har dock visat att tekniken förhindrar bildandet av tandsten och förebygger tandsjukdomar (Emmi-dent u. å.).

Är Mundusch bra?

Munduschar bör aldrig användas som ersättning för regelbunden borstning och tandtråd, men det är ett bra komplement till din dagliga rutin. Det finns också tillfällen då en mundusch kan vara ett effektivt verktyg för dig: Blödande tandkött – Det finns några vanliga orsaker till att tandköttet blöder.

Är tandsten och plack samma sak?

Plack är den klibbiga, vitaktiga beläggning som hela tiden bildas på tänderna av bakterier i munnen. Placket medverkar till att det blir hål i tänderna och också orsakar tandköttsproblem. När det utfälls kalk från saliven i placket bildas tandsten.

Hur ser man om man har tandsten?

Att ta hand om munhälsan är viktigt då tandsten kan bidra till svårare tandsjukdomar. Varje gång vi äter bildas en tunn, avskrapbar beläggning på tändernas yta som kallas för plack. Plack bildas närmast tandköttskanten eftersom det lättare ansamlas bakterier i övergången mellan tandsubstans och tandkött.

Vad är det svarta i tänderna?

Svarta prickar/fläckar på tänderna

Om du ser små svarta/bruna fläckar på tänderna är det förmodligen missfärgningar eller tandsten (länk till distriktstandvarden.se/tandsten) i gropar och fåror på tänderna. Det är svårt att komma åt dessa små gropar i tänderna, vilket lätt gör att de missfärgas.

Vad är Saltblästring?

Med saltblästring avlägsnas missfärgningar och tänderna återfår sin naturliga färg. Air-Flow är ett effektivt sätt för att rengöra tänderna och få bort missfärgningar som tandborstning i många fall inte rår på. En tandhygienist putsar, polerar och blästrar dina tänder.

Kan man borsta bort tandsten?

Tandsten är ett vanligt problem. När det väl har bildats tandsten kan du inte borsta bort den själv utan din tandhygienist eller tandläkare måste ta bort den med speciella verktyg. När du ätit bildas plack, en bakteriebeläggning, som lägger sig på dina tänder.

Tandläkaren svarar på tittarfrågor om tänder – Malou Efter tio (TV4)

De värsta misstagen vid tandborstningen

Dina tänder avslöjar hur du mår – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar