Vad är plywood?

Vilket träslag är plywood?

I Sverige används företrädesvis furu och gran. Som ytfaner förekommer även andra träslag, till exempel björk, bok, ek samt tropiska träslag. Skivor kan även specialbeställas med andra ytskikt som till exempel stål, aluminium och glasfiber.

Är plywood bra?

Plywood är ett väldigt omtyckt material eftersom det är det skivmaterial som ligger närmst massivträ i sina egenskaper. Användningsområdena är otaliga och plywood tillverkas i en mängd olika träslag. Inom möbelindustrin är *björkplywood i särklass mest populärt.

Vad har man plywood till?

Plywood används idag till allt från väggbeklädnad och möbelsnickeri till underlagstak och byggnadsmaterial till gjutformar. Det är ett robust, hållfast och mångsidigt material.

Vad är plywood Hur är det tillverkat och varför?

Inom möbelindustrin är *björkplywood i särklass mest populärt. Plywood tillverkas av träfaner som limmas samman i flera lager där fiberriktningen läggs med 90 graders rotation för varje lager. Plywood utvecklades under 1800-talet på olika håll runtom i världen.

Vad är Slitskyddsplywood?

Slitskyddsplywood är en slitagetålig golvskiva med wira mönster som med fördel används till golv inom bil- och transportindustrin; till exempel släpvagnar, trailers, skåpbilar, hästboxar, containers, lastutrymmen, mm. Andra användningsområden kan vara till byggnadsställningar, arbetsplattformar och entresolgolv.

Hur tillverkas en plywoodskiva?

1. Hur är plywoodskivor uppbyggda? Av ett antal korsade fanérskikt som limmas ihop, furu är vanligaste träslaget, ev med mellanfanér av gran.

Hur mycket vikt klarar plywood?

Produktinformation
Antal (m²/pall) 330
Vikt (kg/m²) 4,1 | 5,5 | 6,9 | 8,3 | 9,7
Vikt (kg/m³) 460
Vikt (kg/pall) 1353 | 990 | 1009 | 1345
Vikt (kg/skiva) 12,3 | 12,4 | 15,5 | 20,7

19 rader till

Hur miljövänligt är plywood?

Plywooden blir allt populärare eftersom den är miljövänlig, men nu är den också tåligare, starkare och mer lättarbetad.

Är plywood vattentät?

Du bör inte använda plywood där den kan utsättas för fukt. Även om det finns så kallad vattenfast plywood så är det bara limmet som är vattenfast inte hela skivan.

Vad används Konstruktionsplywood till?

Konstruktionsplywood. Används till bärande konstruktioner och är i hållfasthetsklass P 30. Konstruktionsplywood finns i tjocklekar 9– 27 mm. Skivstorleken är vanligen 2400×1200 mm.

Hur behandla plywood?

Plywood är av naturligt trä och innehåller likt alla ytor av trä de naturligt förekommande missfärgande ämnen som i trä finns. Vi rekommenderar därför att ytan grundmålas två varv med Isolerfärg. Därefter kan ytan målas med någon av våra väggfärger för inomhus i önskad glans och kulör.

Varför björkplywood?

Björkplywood är ett mycket hårt och styvt material som lämpar sig väl för användningsområden med höga krav på styrka och hårdhet. Björkplywood är motståndskraftigt mot fukt samt är enkelt att bearbeta och hantera. Ytan på skivor i björkplywood kan förbättras ytterligare med olika typer av beläggningar.

Vart kommer plywood ifrån?

Det förekommer enklare plywoodkvaliteter, framför allt från Kina, ofta med poppel, ibland med viss andel björk. Det är viktigt att se till att den plywood som används håller en jämn kvalitet och klarar de krav som ställs på emballaget.

Vad betyder P30 plywood?

Metsä Wood plywood produkter för byggnadsändamål är CE märkta. SP utfärdade tidigare certifikat för plywood i klassificering P30. Även Metsä Wood Spruce plywood hade tidigare denna klassificering. Klassificeringen P30 kom från den tidigare BKR, som upphörde att gälla redan 2011 och är ersatt av EKS.

What is plywood and how it is developed

How is plywood made?

Hur undviker du flisor vid kapning av plywood?

Lämna en kommentar