Vad är polcirkeln?

Vad menas polcirkel?

Polcirkeln är den parallellcirkel på det avstånd från polen som motsvarar lutningen. Det innebär att den är den sydligaste orten där man kan uppleva midnattssolen, det vill säga att solen inte går ned under horisonten under hela dygnet (omkring sommarsolståndet i juni).

Var är polcirkeln i Sverige?

Resa till polcirkeln

Polcirkeln den går strax söder om Juoksengi, efter väg 99 och lite strax söder om Jokkmokk efter E45:an och strax söder om Polcirkelns station som ligger precis efter Malmbanan.

Vilken stad ligger närmast polcirkeln?

Polcirkeln, Gällivare, Norrbottens län, Sverige på kartan, där det ligger.

Vilka länder skär norra polcirkeln?

En osynlig skiljelinje sveper över Sverige, Finland, Ryssland, Alaska, Kanada, Grönland och Island – en linje som även delar Norge i två. Den magiska siffran 66° 33′ markerar Polcirkeln, linjen som anger var midnattssolens område tar vid.

Hur märker man att Lappland ligger nära polcirkeln?

Vid norra polcirkeln (66 grader 33 minuter nordlig bredd) är solen uppe hela dygnet vid sommarsolståndet (omkring den 21 juni). Det är midnattssol. Ju längre norrut du befinner dig, desto längre period lyser midnattssolen.

Var ligger Poolcirkeln?

I områdena norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln finns polarregionerna. Den norra polcirkeln ligger på 66˚ 33′ 46″ N och södra polcirkeln på 66˚ 33′ 46″ S (år 2014). Polcirklarnas exakta lägen flyttas med något tiotal meter per år beroende på att jorden påverkas av gravitationen från månen och solen.

Vilka städer ligger norr om polcirkeln?

Orter och platser vid norra polcirkeln
  • Louhi, Karelska republiken, Ryssland.
  • Salechard, Jamalo-Nentsien, Ryssland.
  • Egvekinot, Tjuktjien, Ryssland.
  • Juoksenki, Pello kommun, Finland.
  • Övertorneå, Finland.
  • Rovaniemi, Finland.
  • Kemijärvi, Finland.
  • Salla, Finland.

Är Haparanda i polcirkeln?

Visste du att polcirkeln markerar gränsen för midnattssolen och att den pendlar fram och tillbaka 18 mil brett område under 40 000 år? Tornedalen är ett geografiskt område i nordöstra Sverige och i nordvästra Finland. De svenska kommuner som omfattas av Tornedalen är Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna.

Hur många svenskar bor norr om polcirkeln?

Var lever människorna i ArktisrnSamer lever i fyra länder: Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Flest bor i Norge, cirka 38 000, medan knappt hälften så många, 17 000 lever i Sverige. I Finland respektive Ryssland är samerna färre: 6 000 respektive cirka 2 000.

Hur stor del av Sverige ligger norr om polcirkeln?

En stor del av Sverige, cirka en sjättedel, ligger ovanför polcirkeln. Sverige, Norge och Danmark brukar man kalla Skandinavien. De Skandinaviska länderna samt Finland och Island kallar man Norden.

Var börjar polcirkeln?

Polarnatt och midnattsol. Polcirkeln är den sydligaste gränsen för var man upplva polarnatten och kan se midnattsolen. Norra polcirkeln går igenom Norrbotten strax söder om Juoksengi efter väg 99 och strax söder om Jokkmokk efter E45 och strax söder om Polcirkelns station efter Malmbanan.

Är Luleå i polcirkeln?

Norrbotten. På kartorna kan man se att polcirkeln går strax söder om Juoksengi efter väg 99 och strax söder om Jokkmokk efter E45 och strax söder om Polcirkelns station efter Malmbanan.

Vad är det speciella med norra polcirkeln?

Jordaxeln lutar ju med cirka 23,4° mot jordens omloppsbana runt solen. På vintern innebär det som bekant att orter norr om polcirkeln hamnar på ”baksidan” och får uppleva hur jorden skymmer solen. Men på sommaren ändrar sig detta radikalt.

Vad är Vändkretsarna för något?

Några breddgrader har blivit kända med namn. Norra vändkretsen, eller som den också heter Kräftans vändkrets, ligger 23,5° norr om ekvatorn. Södra vändkretsen, som också heter Stenbockens vändkrets, ligger 23,5° söder om ekvatorn. Längs de båda vändkretsarna går två stora ökenområden runt jorden.

Vad heter berget som ligger vid norra polcirkeln?

Gunnbjørn fjeld ligger på östra Grönland, innanför Blossevillekusten (danska: Blosseville kyst), i eller i anslutning till bergskedjan Watkins Bjerge. Det är det högsta berget i Norden och norr om norra polcirkeln.

Husbilssemester sommar 2021 del 3 – Runt Arvidsjaur, Polcirkeln och Gällivare

PE Polcirkeln

Fjällkor vid Polcirkeln

Lämna en kommentar