Vad är privatlån?

Vad räknas som privatlån?

De flesta banker erbjuder privatlån, eller blancolån, till sina kunder. Det är lån som du tar utan att lämna en säkerhet i form av en bil eller en bostad. Lånebeloppen kan vara på mellan 10 000 kr och upp till 600 000 kr. Återbetalningstiden varierar men kan vara så lång som 20 år.

Hur fungerar ett privatlån?

Denna typ av lån kallas ibland privatlån och innebär att du får låna utan att långivaren knyter lånet till någon form av pant. När du ansöker om ett sådant lån erbjuds du en individuellt anpassad ränta baserat på din kreditvärdighet och din möjlighet att betala tillbaka lånet.

Varför tar man privatlån?

När du behöver pengar till exempelvis en bil eller låna till renovering av ett hus kan du ansöka om ett privatlån, även kallat lån utan säkerhet. De flesta banker vill dock att du ska ha en fast inkomst så de kan vara säkra på att du kan betala tillbaka det du lånat.

Vad får man använda privatlån till?

Eftersom det inte finns någon säkerhet för privatlån är maxtaket för hur mycket som går att låna lägre än vid till exempel ett bolån. Samtidigt är räntan för privatlån är ofta lite högre eftersom det saknas säkerhet. Privatlån tas ofta för att till exempel finansiera en kontantinsats, en båt eller en reparation.

Vad kallas lån som saknar Återbetalnings dag?

perpetualer, eviga förlagslån, förlagslån eller andra lån utan bestämd återbetalningsdag.

Är det bra med privatlån?

Privatlån – ett alternativ till att använda sparande

Vi får ofta höra att det inte är bra att låna pengar, oavsett vad man behöver köpa eller göra. Men ibland kan ett privatlån vara ett bättre alternativ än att ta av dina sparpengar, som du kanske behöver ha som buffert eller har planerat att använda till något annat.

Hur mycket kan man ta i blancolån?

När du ska låna pengar via ett blancolån så erbjuder de flesta banker idag lån upp till 600 000. Hur mycket du får låna baseras på din årsinkomst främst. Om du har en medsökande baseras lånet efter era gemensamma inkomster.

Hur funkar blancolån?

Exempel på kostnad för blancolån

För ett lån på 100 000 kr upplagt på 5 år med exempelräntan 5,55 procent (effektiv ränta: 5,69 procent), blir det totala beloppet att betala 115 444 kronor. Lånet återbetalas under 60 månader. Första månaden aviseras bara ränta och ingen amortering.

Vad är en bra ränta på blancolån?

Ränta på blancolån

Räntan på blancolån sträcker sig vanligtvis från omkring 2,95 procent och uppåt. Räntan varierar dock kraftigt mellan olika långivare och kan vara så hög som 29,95 procent. Därför är det viktigt att jämföra ränta på blancolån hos flera långivare. Det gör du enkelt via en jämförelsetjänst som Lånea.

Varför låna pengar?

Att låna pengar kan vara ett sätt att finansiera något som du behöver eller gärna vill köpa, men inte har råd att betala direkt. Men ett lån kostar pengar i form av avgifter och räntor. För de allra flesta är det nödvändigt att låna pengar för att köpa en bostad.

Varför är det bra att låna pengar?

Ett lån passar i stället dig som ska samla dyra smålån, genomföra en större renovering, behöver pengar för täcka en akut utgift eller liknande – självklart under förutsättning att du kan betala tillbaka lånet i tid. Ett lån bör inte tas lättvindigt utan vara en noga genomtänkt beslut som bara tas i nödfall.

Hur svårt är det att få privatlån?

Fast anställning, hög lön och fasta kostnader garanterar i regel att du får bra lånevillkor hos vilken bank du än väljer. Kombinationen av kreditvärdighet och betalningsförmåga avgör om du får låna pengar, samt hur mycket.

Vilken bank har lägst ränta på privatlån?

De privatlån som har lägst ränta är Coop MedMeras privatlån. Anledningen till att dess ränta är lägst beror på att de erbjuder en ränterabatt på 1% för alla medlemmar.

Hur kan man låna pengar utan inkomst?

Ja, det finns sätt att bli beviljad privatlån utan inkomst. Till exempel genom att ha en medsökande eller tillräckligt stort sparkapital. Du kan även få lån med låg eller oregelbunden inkomst hos vissa långivare.

Kan någon annan ta över mitt lån?

Ja, om långivaren (oftast en bank) godkänner att du överlåter din skuld till någon annan är det okej. Ett annat alternativ är att någon lånar pengar för att betala av ditt lån, således har denna personen ”tagit över” ditt lån.

Discover: What is a Personal Loan?

Privatlån

Vi testar Lendo och deras privatlån

Lämna en kommentar