Vad är ringorm?

Vad får man ringorm av?

Orsak till ringorm

Ringorm är en hudinfektion som orsakas av svampar tillhörande gruppen trådsvampar (dermatofyter). Svampinfektionen kallas ringorm för att den visar sig som ringformade utslag som påminner om små ormar. Ringorm kan också kallas revorm eller tinea corporis, som betyder svamp på kroppen.

Är det farligt med ringorm?

Det är inte farligt att ha ringorm men det kan vara mycket irriterande eftersom det kliar. Det är alltid en bra idé att kontakta sjukvårdsupplysningen eller en vårdcentral om man drabbas av kliande hudutslag som växer i storlek.

Hur länge smittar ringorm?

Vissa svamparter kan orsaka infektioner, som ringorm och hårbottensvamp. Smittan sprids genom kroppskontakt med husdjur eller människa. Ofta behövs behandling med läkemedel. Infektionen är ovanlig, men ibland kan smittan spridas på exempelvis förskolor.

Hur lång tid tar det för ringorm att försvinna?

Det finns olika sorters medicin som en läkare kan skriva ut för att behandla ringorm. När infektionen uppträder på huden används normalt en salva som smörjs på den infekterade huden. Beroende på vilken salva som används kan den behöva användas mellan en till fem veckor.

Hur blir man smittad av ringorm?

Allmänt om ringorm

Det är vanligast att smittas av djur – katter, hundar, marsvin och kaniner eller till exempel nötkreatur och grisar. Infektionen smittar sällan mellan människor, men kan ibland överföras vid exempelvis kontaktidrott som brottning. Ringorm förekommer även i hårbotten och kallas då tinea capitis.

Vilka djur kan få ringorm?

Ringorm orsakas av svamp och förekommer hos både hund och katt men även hos andra husdjur som t ex marsvin. Ringorm är en så kallad zoonos, det vill säga att smittan kan överföras till människa.

15 behandlingar du kan använda mot hudsvamp

Farliga eksemet: ”Då ska man söka vård direkt” – Nyhetsmorgon (TV4)

SVA svarar på frågor om ringorm på häst

Lämna en kommentar